Hlavní obsah

Fiala: Stvrdit prezidentovi některá jména vyznamenaných bylo těžké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pro premiéra Petra Fialu (ODS) bylo těžké spolupodepsat předání státního vyznamenání některým lidem, jimž prezident Miloš Zeman ocenění dnes večer udělí. Řada osobností, které se prezident rozhodl ocenit, si podle premiéra zaslouží úctu a jejich vyznamenání je nesporné. Fiala to v pátek řekl novinářům před odjezdem vlaku na výsadbu Aleje svobody věnované zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi.

Foto: Profimedia.cz

Předseda vlády Petr Fiala (ODS)

Článek

„Nebudu hodnotit výběr. Jsou tam určitě jména, která jsou nesporná, která si zaslouží úctu. Jsou tam i lidé, u kterých moje ruka nebo pero, kterým jsem spolupodepisoval, bylo těžké,“ řekl Fiala. Podotkl ale, že respektoval výběr všech, které se Zeman rozhodl vyznamenat. Uvedl, že je to prezidentova odpovědnost, ale i právo.

Podle Fialy letos Zeman v maximální možné míře respektoval návrhy na vyznamenání, které mu přišly z Parlamentu, což premiér pokládá za velmi důležité.

„Kdybychom tady měli dlouhodobě takovou kulturu, takovou spolupráci klíčových institucí, tak by to bylo jenom dobře,“ řekl.

Četné absence

Zároveň ale poukázal na páteční absenci předsedů Senátu a Sněmovny Miloše Vystrčila (ODS) a Markéty Pekarové Adamové na udílení vyznamenání, protože z Hradu nedostali pozvánku. Věří, že v budoucnu se takto významných akcí budou účastnit všichni členové důležitých ústavních i veřejných institucí. Premiér se na rozdíl od některých jiných činitelů ceremoniálu zúčastní.

„Veřejnosti jsem slíbil, že nastolím dialog mezi ústavními představiteli a budu postupovat tak, aby se Česká republika nedostávala do ústavních krizí,“ vysvětlil již dříve s tím, že „předseda vlády by neměl na takové akci chybět.“

Zemanovy medaile budily vášně

Domácí

Na udílení státních vyznamenání naopak nedorazí někteří další politici a zástupci veřejných institucí. Někteří neúčast zdůvodňují pracovními povinnostmi, jiní nedorazí kvůli tomu, že Hrad některé ústavní činitele při rozesílání pozvánek vynechal. V sále budou chybět politici Pirátů či TOP 09, nepřijdou také někteří rektoři nebo hejtmani.

Zeman v pátek předá státní vyznamenání naposledy. Podle informací některých médií a dřívějších vyjádření hlavy státu by ocenění měl získat mimo jiné ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, česko-americký tenista Ivan Lendl či ošetřující lékař prezidenta a ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral.

In memoriam by mohli vyznamenání obdržet protinacistický odbojář Josef Mašín, zpěvačka Hana Zagorová a americká podnikatelka českého původu Ivana Trumpová. Prezident by mohl vyznamenat také studenty, kteří v listopadu 1939 protestovali proti nacistické okupaci a byli popraveni.

Fiala: Pekarovou a Vystrčila Zeman na Hrad nepozval, protože minule nepřišli

Domácí

Zeman během svého působení na Hradě zatím vyznamenal přes tři stovky osobností. Kontroverze budila některá jména již dříve. Zmínit lze někdejšího předsedu slušovického družstva Františka Čubu či předlistopadového ministra Miroslava Tomana.

Rozruch způsobilo i rozhodnutí zpěváka Daniela Hůlky, který se Zemanovi vyznamenání vrátil. Někteří další lidé pak vyznamenání od Zemana odmítli.

Reklama

Výběr článků

Načítám