Hlavní obsah

Fiala: Pekarovou a Vystrčila Zeman na Hrad nepozval, protože minule nepřišli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a dosavadního šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nepozval prezident Miloš Zeman na oslavy státního svátku 28. října na Hrad, jelikož nepřijali jeho pozvání na předchozí předávání státních vyznamenání letos v březnu. Po jednání s ním to ve středu večer novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Premiér zároveň oznámil, že prezident pověří šéfa lidovců Mariana Jurečku řízením ministerstva životního prostředí.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Bavili jsme se o předávání státních vyznamenání a o tom, proč nebyli pozváni někteří ústavní činitelé. Prezident mě ujistil, že pozval všechny členy vlády,“ uvedl po jednání s ním ministerský předseda.

Pozvání ale nedostala právě Pekarová Adamová a Vystrčil či předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Sdělil jsem mu proto, že by na oslavách státních svátků měli být všichni ústavní činitelé,“ nastínil Fiala průběh jednání.

„Prezident k tomu řekl, že paní Pekarovou a pana Vystrčila nepozval, protože když je pozval 7. března, tak oba odmítli přijít. Proto se rozhodl, že jim to tentokrát nepošle,“ doplnil.

Pekarová, Vystrčil a Rychetský nebudou na udílení vyznamenání

Domácí

Potvrdil také, že on sám na předávání státních vyznamenání 28. října přijde. „Veřejnosti jsem slíbil, že nastolím dialog mezi ústavními představiteli a budu postupovat tak, aby se Česká republika nedostávala do ústavních krizí,“ vysvětlil.

„Předseda vlády by neměl na takové akci chybět,“ doplnil.

Jurečka v čele resortu životního prostředí

S prezidentem pak řešil také zahraniční politiku i konec Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) v čele resortu ministerstva životního prostředí. „Shodli jsme se, že v příštích dnech navrhnu, aby byl řízením resortu pověřen místopředseda vlády Marian Jurečka,“ nastínil další postup.

Šéf lidovců by měl post vykonávat několik dalších týdnů, konkrétně do doby, než se vyjasní situace kolem nominanta lidovců na post – Petra Hladíka. U něho v kanceláři na brněnském magistrátu totiž zasahovala v minulém týdnu policie.

Hladík musí vysvětlovat své zapojení do privatizace domů v Brně, kterou policie vyšetřuje.

Kandidát na ministra Hladík: Na privatizaci brněnských bytů jsem se neobohatil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám