Hlavní obsah

Odchod do penze v 68 v důchodové reformě nebude, řekl Jurečka

Připravovaná důchodová reforma nebude ve svém znění operovat se zvýšením hranice věku odchodu do penze v 68 letech. Po jednání se zástupci SPD to ve středu uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle ministra bude věk odchodu do důchodu záviset na kombinaci více faktorů.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Nepočítám s tím, že bych propisoval takovouto věkovou hranici do důchodové reformy,“ uvedl ministr ke spekulacím o zvyšování věku odchodu do důchodu na 68 let. Hodlá vycházet ze stávající hranice 65 let.

Nárok na penzi se podle něj musí odvíjet od více faktorů nežli jen od věku, ale rovněž od počtu odpracovaných let, vykonávané profese i vývoje věku dožití.

„Musíme reflektovat, jak je život pestrý,“ dodal ministr, aniž by konkretizoval, jak bude vzorec, z něhož by se měl věk ochodu do důchody vypočítávat, postaven.

„To, co se tady vytvořilo jako číslo 68, není hodnotou, se kterou já bych pracoval jako s nějakou zásadní hodnotou,“ zdůraznil.

SPD: Nesnižovat reálné důchody

Místopředseda SPD Radim Fiala po jednání řekl, že „snížení reálných důchodů“ je pro SPD nepřijatelné.

„SPD neuvažuje o snížení reálných důchodů,“ řekl po jednání Fiala s tím, že nedílnou součástí důchodové reformy musí být podle něj i prorodinná politika, s čímž Jurečka souhlasí.

Schillerová: Věřím, že soud důchodcům peníze vrátí

Domácí

SPD zároveň zásadně odmítá zvyšování věku odchodu do důchodu. „SPD nikdy nezvedne ruku pro zvýšení věku odchodu do důchodu na 68 let,“ řekl Fiala.

Další schůzka by se měla konat během dvou týdnů, v rámci nichž se SPD seznámí s návrhy předloženými ministrem. Členkou důchodové komise se za SPD stane místopředsedkyně sociálního výboru Lucie Šafránková.

Nižší valorizace jako klíč k úsporám

Podle informací, které zveřejnila České televize, počítá návrh ministerstva ohledně valorizací s růstem důchodů o třetinu růstu reálných mezd místo o polovinu a také podle růstu životních nákladů důchodců.

Zákon by také stanovil jeden mimořádný termín pro valorizaci v průběhu kalendářního roku místo nynějšího opakovaného zvyšování v důsledku vývoje inflace během roku.

Opozice před časem ve Sněmovně obstruovala jednorázovou změnu valorizace, která bude znamenat, že průměrný důchod od června nevzroste o 1770, ale pouze o 760 korun.

Červnové osekání valorizace platí, nejvíc tratí vysokopříjmoví

Domácí

Vládní koalice návrh prosadila a ten vstoupil v platnost, opoziční strany nicméně připravují podání k Ústavnímu soudu.

Novelu, kterou chce ministr s opozičními stranami i zástupci odborů a zaměstnavatelů prodiskutovat, by měla vláda projednávat během několika týdnů.

Norma by měla zpomalit růst penzí, neboť jejich další výrazný nárůst by znamenal mnohamiliardové dopady na výdajovou stránku státního rozpočtu.

Koalice současně chystá i celkovou důchodovou reformu, o níž se kvůli udržitelnosti důchodového systému hovoří několik desetiletí, ale nikdy se k její realizaci nenašla politická odvaha.

„Není to věc, která by byla uzavřena,“ řekl ministr k úternímu jednání koalice. „Mým cílem je mít v řádu týdnů co možná nejširší shodu nad důchodovou reformou,“ uvedl Jurečka.

Jurečka už má návrh změny valorizací

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám