Hlavní obsah

Červnové osekání valorizace platí, nejvíc tratí vysokopříjmoví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sporné zkrácení mimořádného zvýšení důchodů již vyšlo ve Sbírce zákonů. Průměrná měsíční penze tak vzroste od června o 760 korun místo o dosud zákonem garantovaných 1770 Kč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Změnou výpočtu si pohorší všichni důchodci s penzemi nad 8400 Kč, tedy i ti s malým důchodem. O tisíce korun pak rozhodnutí vlády připraví vysokopříjmové důchodce.

Při mimořádné valorizaci, která ze zákona nastává při vyšším růstu cen, se totiž dosud podle zákona zvedal zásluhový procentní díl důchodu. Podle těchto pravidel by se od června zvýšil o 11,5 procenta. Předlohou ale vzroste procentní část penze jen o 2,3 procenta.

Rozhodne soud

K tomu všem ještě přibude navíc 400 korun, což by mělo podle zdůvodnění o něco zvýhodnit penzisty s nejnižšími důchody. To sice ano, ale opravdu jen ty s těmi nejnižšími, pod 8400 Kč měsíčně. Například lidé s důchodem 8000 korun podle ministerstva vydělají na změně valorizace 36 Kč měsíčně.

Omezení valorizace nemělo být schvalováno v legislativní nouzi, říká právník Kudrna

Domácí

Naopak senior s měsíčním důchodem 20 tisíc korun ale tratí 1068 korun. Lidé, kterým jejich vysoké celoživotní výdělky a odvody zaručují důchod 30 tisíc korun, přijdou o bezmála dva tisíce měsíčně, na které by jinak měli nárok. A ti s vyššími penzemi si pohorší ještě víc. Starobní, invalidní i pozůstalostní důchody se skládají ze dvou složek – pevné, která je pro všechny lidi stejná (činí 10 % průměrné mzdy a letos dosahuje 4040 Kč měsíčně), a právě procentní, kterou vláda vysokopříjmovým důchodcům nyní zatím jednorázově razantně osekala s tím, že jsou neúměrně zvýhodňováni proti lidem s nejnižšími důchody.

Vládní penzijní novela v pondělí nabyla platnosti i účinnosti, opoziční ANO ji však napadne u Ústavního soudu. Na jeho verdikt se může čekat řadu měsíců a v případě, že by soud změnu valorizace shodil, stát by musel důchodcům doplatit v úhrnu až desítky miliard korun.

Vláda: Je to nutné

Kritici vládní novely jsou přesvědčeni o zpětné platnosti zákona a nelíbí se jim ani způsob jeho parlamentního schvalování zkráceně ve stavu legislativní nouze. Kabinet postup zdůvodnil hrozbou značných hospodářských škod.

Lidé, kterým jejich vysoké celoživotní výdělky a odvody zaručují důchod 30 tisíc, přijdou o bezmála dva tisíce

Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Opozice naopak mluví o ožebračování nebo o okrádání důchodců, kteří jen letos přijdou v průměru zhruba o 7000 korun a příští rok o dalších více než 12 tisíc, na které by jinak měli ze zákona nárok.

Opozice tvrdí, že nárok na standardní valorizaci podle zákonných pravidel vznikl penzistům už koncem ledna s ohledem na míru růstu cen v lednu.

Podle ministrů ale vzniká vždy až vydáním příslušného vládního nařízení, a není tedy možné poukazovat ani na na­rušení legitimního očekávání důchodců.

Pavel podepsal spornou valorizaci důchodů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám