Hlavní obsah

Fiala: Ruské deportace dětí jsou mimořádně odporné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídři unijních států na dvoudenním summitu v Bruselu razantně odsoudili páchání válečných zločinů na Ukrajině. Emoce vzbudily informace o deportování ukrajinských dětí do Ruska. Premiér Petr Fiala to v pátek označil za „nesmírně odporné“, šéfka Evropské komise v tom vidí odkaz nejtemnější historie.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Premiér Petr Fiala na bruselském summitu

Článek

Státy ve čtvrtek potvrdily dohodu ze začátku týdne o společném financování a nákupu munice pro Ukrajinu. Obdržet by měla Ukrajině milion dělostřeleckých grantů a v případě potřeby i další střely nebo rakety dlouhého doletu.

Je to něco nesmírně odporného
Petr Fiala o deportacích ukrajinských dětí do Ruska

Od vrcholných politiků zaznělo, že budou Ukrajinu i její obyvatele podporovat tak dlouho, jak bude třeba.

Jednoznačného odsouzení se dostalo informacím o tom, že jsou z ukrajinské děti odlučovány od rodin a předávány do Ruska. „Pokládám to za něco mimořádné odporného. Tím se Rusko přibližuje těm nejhorším režimům, jaké známe z minulosti,“ řekl v pátek ráno český premiér Petr Fiala.

Horší než nacisté. Rusové unesli z Ukrajiny až 700 tisíc dětí

Válka na Ukrajině

Evropská rada, která v pátek druhým dnem zasedá v Bruselu, to podle něj silně vnímá.

„Jsme připraveni se podílet na všech krocích, které tomu zabrání, budou bránit a povedou k potrestání těch, kteří to dělají. Je to něco nesmírně odporného,“ dodal.

Silná prohlášení zazněla také od předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, podle které Unie spolupracuje s lidskoprávními organizacemi na nalezení dětí.

„Je to strašlivá připomínka nejtemnějších časů naší historie… deportovat děti. Je to válečný zločin,“ uvedla s tím, že dostupné informace hovoří o víc než 16 tisících deportovaných dětí. Ve skutečnosti jich ale může být mnohem víc. „Jen 300 se jich vrátilo,“ dodala.

Ruská komisařka přiznala deportace dětí z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Ve společném stanovisku vyzvali evropští politici Rusko k okamžitému zajištění bezpečného návratu dětí na Ukrajinu a odsoudili také sexuální násilí páchané na Ukrajině.

Osud ukrajinských dětí byl jedním z témat, o kterém se evropští lídři bavili s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Minulý týden vydal Mezinárodní trestní soud kvůli únosům dětí zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovovou-Bělovou. Rusko páchání zločinů na Ukrajině popírá.

Na úvod summitu vystoupil přes videokonferenci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který přiblížil současný stav země, poděkoval za přislíbené zbraně a zároveň na přítomné naléhal, ať dodávky urychlí.

Maminka už tě nechce, tvrdili Rusové ukradeným ukrajinským dětem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám