Hlavní obsah

Ruská komisařka přiznala deportace dětí z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová potvrdila v pátek na svém telegramovém účtu, že ruská administrativa používá řadu způsobů, jak odvážet ukrajinské děti do Ruska. Odmítla však, že by šlo o ilegální únosy.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Dítě sedí na houpačce u vážné poškozeného domu po ruském útoku na kyjevské sídliště

Článek

Obvinila naopak Západ, že uměle vyvolává strach z deportací a násilných adopcí ukrajinských dětí. Podle ní děti na okupovaná území na Donbasu nebo přímo do Ruské federace jely dobrovolně a mohou se vrátit k rodinám.

Uvedla také, že děti z Chersonské, Záporožské a Charkovské oblasti byly odvezeny do sanatorií a zdravotních táborů na Krymu a v Krasnodarském kraji, aby si tam mohly odpočinout a byly uchráněny před dopadem bojů.

Navíc sdělila, že 89 dětí ukrajinských občanů bylo vráceno jejich rodinám na Krymu a v Krasnodarském kraji, tedy Ukrajincům, kteří skončili také na území pod kontrolou Ruska.

ISW ovšem už dříve upozorňoval na případy, kdy takto odvezené děti byly dány ruským rodinám k adopci bez souhlasu.

Nezávislý výzkum Laboratoře pro výzkum humanitárních otázek v Yale zjistil, že z Ukrajiny bylo do Ruska odvezeno nejméně 14 700 ukrajinských dětí, přičemž jen 126 se jich vrátilo do ledna na Ukrajinu.

I Lvovová-Bělovová ale uznala, že počty navrácených dětí jsou mnohem menší než počty těch, které se nevrátily.

Nucené deportace jsou považovány za válečný zločin. Ukrajina odvážení dětí označuje za jejich únos.

Na 13 tisíc ukrajinských dětí deportovali do Ruska. Genocida, říká poslankyně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám