Hlavní obsah

Evropští diplomaté řeší záložní plán, jak obejít maďarské veto unijní pomoci pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé Evropské komise a velkých zemí EU v tichosti připravují záložní plán, jak zajistit potřebnou finanční pomoc Ukrajině v situaci, kdy Maďarsko blokuje balík ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) vyčleněných pro Kyjev ze společného unijního rozpočtu. O zákulisních jednáních v úterý informoval web listu The Financial Times (FT).

Foto: Ministry Of Foreign Affairs And, Reuters

Ukrajinský minstr zahraničí Dmytro Kuleba a jeho maďarský protějšek Péter Szijjártó během pondělního setkání v Bruselu

Článek

Vedoucí představitelé EU se ve čtvrtek a v pátek sejdou na summitu v Bruselu, kde budou řešit hned několik důležitých témat souvisejících s Ukrajinou. Jednat se bude nejen o zmíněném balíku dlouhodobé pomoci, ale také o zahájení přístupových rozhovorů Ukrajiny s EU, o vojenské pomoci Kyjevu v hodnotě 500 milionů eur (asi 12 miliard korun) a rovněž o dvanáctém balíčku sankcí proti Rusku. Tato opatření přitom narážejí na odpor Budapešti.

Představitelé Komise proto nyní jednají se zástupci velkých států EU o možném zajištění dlouhodobé finanční pomoci pro Kyjev ze zdrojů mimo unijní rozpočet, pokud by se maďarské veto nepodařilo prolomit, píše FT.

Maďaři ze Zakarpatské oblasti žádají Orbána, aby podpořil jednání s Ukrajinou o unijním členství

Evropa

Maďarský ministr pro unijní záležitosti János Bóka připustil, že diskuse o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou by mohla začít po červnových volbách do europarlamentu. Financování Kyjeva ze společného unijního rozpočtu ale odmítá z principu.

„Myslíme si, že nástroj pomoci Ukrajině by měl být vytvořen mimo rozpočet EU. S příspěvky členských států, vzájemnými zárukami členských států a mnohem kratším plánovacím obdobím jednoho roku namísto čtyř let,“ řekl Bóka FT.

Problémy i ve Spojených státech

O technických detailech takového řešení se nyní jedná, ale taková možnost by byla podle serveru celkově nákladnější, mimo jiné kvůli vyšším úrokům. „Nikdo to nechce takto dělat, pokud to nebude nutné… Ale bylo by nezodpovědné nemít záložní plán,“ řekl webu jeden z evropských diplomatů.

Preferovanou variantou tak stále zůstává společná unijní pomoc. Proto se v zákulisí řeší i možnost, že by se pro Maďarsko uvolnily další peníze z unijních fondů, které mu Komise dříve zablokovala kvůli pochybnostem ohledně dodržování zásad právního státu.

Kyjev v současnosti čelí nejistotě ohledně další finanční pomoci i v zámoří. Balík finanční pomoci pro Kyjev ve výši 61 miliard dolarů (1,38 bilionu korun) zablokovali minulý týden v americkém Senátu američtí republikáni s požadavkem na zpřísnění americké imigrační politiky ze strany vládních demokratů.

Podle Orbána by jednání o vstupu Ukrajiny do EU ani neměla začít

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám