Hlavní obsah

Fiala k nejvyššímu nárůstu cen plynu v EU: Čísla prý nesedí

Premiér Petr Fiala (ODS) k nejvyšším cenám plynu v České republice ze všech zemí v Evropské unii po jednání kabinetu uvedl, že čísla neodpovídají realitě. V následujících dnech si proto „na kobereček“ pozve zástupce energetických firem, Energetického regulačního úřadu (ERU) a Českého statistického úřadu (ČSÚ). Bavit se s nimi bude o tom, kde se stala chyba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala

Článek

„Je to vážný problém. Problém je ale ve statistice, nikoli v cenách. Čísla nesedí, statistika neodpovídá realitě. Nehodlám se s tím smířit, je to jenom matení občanů,“ reagoval na novinářský dotaz na středeční tiskové konferenci šéf kabinetu Fiala.

A doplnil: „Ten, kdo dělá chybu, musí být odhalen. Na příští týden si pozvu zástupce energetických firem i ERU a ČSÚ a budeme se bavit, kde se chyba objevuje.“

Evropský statistický úřad Eurostat ve středu totiž uvedl, že ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v České republice zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Evropské unie.

Česká tragédie: Za rok zdražil plyn nejvíc v EU – o 231 procent. Slovákům jen o 18 procent

Ekonomika

Růst činil 231 procent, zatímco například na Slovensku dosáhl 18 procent a byl druhý nejnižší v Unii.

Také v případě elektřiny patřil cenový nárůst při porovnání mezi druhými pololetími 2021 a 2022 k těm nejvyšším v Unii.

Růst meziročně dosáhl 97 procent, hůře na tom už byly jen domácnosti v Rumunsku (+112 %). Třetí největší růst vykázali v Dánsku (+70 %).

Naopak nejméně elektřina zdražila v Lucembursku, kde růst činil pouhá tři procenta. V Nizozemsku (–7 %) a na Maltě (–3 %) pak elektřina dokonce ve srovnání s druhým pololetím 2021 zlevnila.

V případě elektřiny se proti cenám Eurostatu vymezil již největší tuzemský dodavatel energií ČEZ, podle kterého naopak jeho zákazníci platili nižší cenu než v pololetí prvním, protože se do plateb pozitivně promítl vládní úsporný tarif.

Elektřina a plyn v ČR jsou čtvrté nejdražší v EU

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám