Hlavní obsah

Energy drink, pak kolaps. A záchranka vyjíždí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taurin. Kofein. Cukr. Obliba energy nápojů mezi školáky roste. Koupit si je mohou stejně snadno jako slazenou limonádu. Nadměrná konzumace se ale může podepsat na poruchách spánku, úzkostech i vysokém tlaku. Lékaři proto apelují na rodiče. Vyjíždět už museli záchranáři i k několika kolapsům u nezletilých.

Foto: Envato

Energy drinky obsahují kofein a taurin, nebezpečná je jejich kombinace s alkoholem

Článek

„Jsou to jednotky případů měsíčně. Nevidíme narůstající trend, ale je to nebezpečná záležitost,“ řekla redakci mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Ačkoliv jde spíše o dvacetileté, zasahovat už museli i u kolapsu desetileté dívky.

Srdce buší

„Většina pacientů svůj stav popisuje tak, že jim není dobře, buší jim srdce, jsou opocení, mají zrychlený tep,“ přiblížila některé potíže.

O život může jít ve chvíli, kdy nápoj smíchají s alkoholem nebo třeba kratomem, který je mezi nezletilými oblíbený. Statistiky o výjezdech kvůli ko­lapsu po vypití energy nápoje záchranáři nevedou. I v dalších krajích tak mluví spíše o výjimkách. „Tyto zásahy jsou v celkovém objemu výjimečné a jde o jednotky událostí za rok, u nichž zasahujeme,“ sdělil za Moravskoslezský kraj Lukáš Humpl.

Poslanci podpořili pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Domácí

Na rizicích to ale nic nemění. Jedna plechovka je energetická bomba. Ať už z hlediska cukru, který stojí na začátku nadváhy, cukrovky i srdečních chorob, ale hlavně kvůli kofeinu. „Nadbytek kofeinu může narušovat spánkový režim, dlouhodobě může vést k poruchám chování, narušovat psychickou pohodu a akutně, v případě požití velké dávky naráz, také k poruchám srdečního rytmu a dechovým obtížím,“ řekla Eliška Selinger, nutriční epidemioložka Státního zdravotního ústavu.

Hrnek kávy nebo černého čaje má výrazně méně kofeinu než jedna plechovka „energeťáku“. Stačí dvě a doporučené denní maximum kofeinu děti překročí. Dlouhodobě to může vést k problémům se spánkem nebo psychikou.

Trend je alarmující. Minimálně dvakrát týdně si dá energetické nápoje desetina dětí ve věku 13 až 15 let. Každý den ho popíjí přes tři procenta školáků. Z mezinárodního výzkumu, který zpracovala Univerzita Palackého v Olomouci, také vyplynulo, že po plechovce častěji sáhnou chlapci. Největší spotřebu mají školáci na Ústecku, Liberecku a Karlovarsku. Nejlépe je na tom Praha. „Myslím, že většina rodičů není z obliby energetických nápojů příliš nadšena,“ odhaduje Selinger. Vliv na to, co si náctiletí koupí, mají ale omezený.

Omezit prodej?

O regulaci nebo omezení prodeje uvažuje i stát. Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice se připravuje návrh změny zákona. Možností je třeba omezení reklamy, změna podoby obalů nebo povinné založení fondu, do kterého by výrobci přispívali na osvětovou kampaň.

„V žádném případě nechceme regulovat používání u osob starších 18 let, ale u mladších to vnímáme jako zdravotně rizikové,“ zdůraznil Pavlovic.

S preventivní informativní kampaní chtějí v prosinci začít i poslanci. Podle některých by se měl prodej mladším 18 let zakázat. Podobně jako je tomu třeba v Lotyšsku.

Anketa

Pijete energy drinky?
Ano, pravidelně
7,2 %
Ano, občas
11,5 %
Naprosto výjimečně
17,6 %
Ne
63,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30789 čtenářů.

Ministerstvo řeší, zda omezit energodrinky školákům

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám