Hlavní obsah

Poslanci podpořili pravidla pro nakládání s látkami typu kratom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v úterý podpořila navrhovaná pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Cílem poslanecké novely je zejména ochránit před těmito látkami děti, nyní žádná regulace neexistuje.

Foto: Envanto

Kratom

Článek

Předloha, k níž vláda vznesla navzdory souhlasnému stanovisku na dvě desítky připomínek, nyní zamíří k posouzení do zdravotnického výboru. Čekají ji pravděpodobně širší úpravy, na což bude mít výbor 90 dnů místo obvyklých 60.

Novela skupiny poslanců z pětice koaličních stran a opozičního ANO například zakazuje prodej výrobků s psychoaktivními účinky dětem a prostřednictvím automatů, ale i reklamu na ně. K dostání by mohly být výhradně ve specializovaných prodejnách, v případě prodeje on-line by prodejce musel ověřit věk kupujícího, jako je tomu například u alkoholu a u tabákových výrobků. Za prodej dětem by hrozil trestní postih. Přes internet by nebyl možný přeshraniční prodej výrobků s psychoaktivními účinky, vývoz by podléhal povolení.

Mnoho úprav

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že jeho úřad souhlasí se směřováním předlohy, zároveň ale podle něho obsahuje různá úskalí. Ministerstvo se podle něho přiklání například k úplnému zákazu internetového prodeje i vývozu do ciziny. „Návrh je třeba upravit tak, aby splnil účel,“ zdůraznil ministr.

„Legislativně je zákon zpracován velmi nekvalitně, ale nebudeme ho blokovat, protože určitě všichni chceme, aby například kratom nebyl dostupný mládeži a dětem,“ uvedla za SPD poslankyně Karla Maříková. Lidovec Tom Philipp za předkladatele uznal, že předloha obsahuje několik „poměrně závažných“ chyb, ve spolupráci s ministerstvem se podle něho chystá celkový pozměňovací návrh. Poslanec ANO Marek Novák označil návrh zákona za zmetek. Neuspěl ale s požadavkem, aby jej Sněmovna vrátila k přepracování.

Projednáním novely o návykových látkách nynější schůze Sněmovny skončila. Ve středu se poslanci sejdou na mimořádné schůzi, na níž se vrátí k závěrečnému schvalování sporného konsolidačního balíčku.

Odborníci i lékaři varují před psychoaktivní látkou HHC

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám