Hlavní obsah
Online

Sněmovna se konečně dostala k balíčku. O slovo se hlásí desítky poslanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna ve středu pokračovala v projednávání druhého čtení konsolidačního balíčku. Po téměř 27 hodinách od začátku jednání poslanci schválili program a konečně se dostali k samotnému balíčku. O slovo se jich hlásí desítky. O půlnoci po domluvě schůzi přerušili a vrátí se ve čtvrtek v 9 hodin ráno.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 6.9.2023Video: psp.cz

 
Článek

Projednávaná změna zákonů mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH ve výši 10 a 15 procent a mění v sazbách rozložení některých položek.

Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců, ruší některé daňové výjimky a zvyšuje daň z nemovitosti.

Babiš obsadil pultík ve Sněmovně. Šest hodin řečnil o všem možném

Domácí

Konec on-line přenosu

Vážení čtenáři, on-line přenos Novinek z jednání Poslanecké sněmovně k vládnímu konsolidačnímu balíčku končí. Pokračovat bude znovu ráno.

Poslanci přerušili schůzi, vrátí se ráno

Poslanci o půlnoci po domluvě přerušili schůzi. Vrátí se ve čtvrtek ráno v 9 hodin, kdy se sejdou na mimořádné schůzi ke konsolidačnímu balíčku. O slovo se v obecné rozpravě hlásí 15 zákonodárců.

Poslanec ANO: Osm let jste pindali, teď je to naopak

„Jsme tu od toho, abychom vás kritizovali. Vím, že vám nechutná vaše meducínka. Vy jste osm let pinadli, a teď je to zase naopak,“ uvedl ve svém projevu poslanec za ANO Miloslav Janulík.

„Kritizuji vaši konsolidaci. Zbrojíte a nemáte prachy pro vlastní lidi. Proč zbrojíte? Snažíme se zmírnit vaše dopady. Je potřeba, aby lidé na vlastní kůži zjistili, co se odehrává. Smysl toho všeho opravdu nevidím,“ kritizoval balíček na plénu. Své pozměňovací návrhy neměl, prosil o podporu pozměňovacích návrhů svých kolegů.

Poslanci představují své pozměňovací návrhy

Poslanci z ANO a SPD na plénu představují své pozměňovací návrhy. Mluví o změnách u sazeb DPH, také kritizují navyšování výdajů na obranu. V obecné rozpravě se o slovo hlásí ještě 28 zákonodárců, v podrobné rozpravě potom chce vystoupit 26 zástupců opozice.

O slovo se hlásí desítky poslanců

Na plénu stále řeční šéf SPD Tomio Okamura s přednostním právem. Po něm by měl s přednostním právem vystoupit i předseda poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala.

Zdá se, že diskuze ve středu bude dlouhá. O slovo se hlásí 37 poslanců. Ti by měli jednání ale o půlnoci přerušit a do lavic se vrátit zase až ve čtvrtek ráno.

Benešík: Babišovi jsem u pultíku řekl, ať se jde podívat do očí mému otci. Vypěnilo to ve mě

„Panu Babišovi jsem řekl: Pojďte se podívat do očí mému otci. Chtěl jsem mu říct, že mému otci nesahá ani po kotníky, vypěnilo to ve mě,“ přiznal v rozhovoru pro Novinky poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Ten ve středu odpoledne přišel ve Sněmovně k pultíku a křičel na šéfa ANO Andreje Babiše, když mluvil.

„Pan Babiš se opřel do lidovců a já mám vždy na paměti maminku a tatínka, kteří tehdy do ČSL vstupovali po roce 90. A on se paušálně vyjadřoval o lidovcích velice necitlivě. A myslím, že maminka s tatínkem, kteří to měli za totality velice těžké, si toto nezaslouží od StBáka a kariérního komunisty, který vystudoval ve Švýcarsku za jejich peníze,“ vysvětlil.

Uznal, že byl možná velice emotivní, ale prý to v sobě držel už hodně dlouho. „Vzhledem k historii mého tatínka a maminky mi to přijde nehorázné,“ zdůraznil.

Rozhovor s Ondřejem BenešíkemVideo: Novinky

Okamura pokračuje v kritice

Slovo má předseda SPD Tomio Okamura. Stejně jako v úterý kritizuje vládu za zvyšování daní, ekonomické kroky či plán zvyšování koncesionářských poplatků. Opět také vyzývá vládu k rezignaci a volá po vyhlášení předčasných voleb.

Dvořák: Skutečnou totalitu Babiš nezažil, protože byl vzorným komunistou v Maroku

„Myslím, že to je znevažování hrůz, které skutečná komunistická totalita způsobovala. To ale pan poslanec Babiš nezažil, protože byl vzorným komunistou v Maroku. Takže on na totalitě profitoval, sloužil jí a byl z ní dobře živ. Ale nemá morální právo říkat, že dneska žijeme v totalitě,“ bránil se ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v rozhovoru pro Novinky Babišovu označení „nová totalita“.

„Žijeme ve svobodě a demokracii a máme spoustu práv a svobod, které skutečná totalita omezuje a zakazuje,“ zdůraznil ještě ministr.

Šéfovi ANO podle něj v sále „povolily nervy“. „Choval se nevkusně, vulgárně, arogantně a ztrácel kontrolu, což by se politikovi stát nemělo,“ upozornil.

Do Babiše si ale zároveň rýpnul. „Docela dobře jsem se bavil, když jsem viděl, že se rozohňuje víc a víc a ztrácí kontrolu. Je pravda, že pan poslanec Babiš vypadal, že není úplně na výši situace,“ uvedl Dvořák. Omluvu od předsedy opozičního hnutí prý ale požadovat nebude.

Rozhovor s Martinem Dvořákem (STAN)Video: Novinky

Fiala: Opozice se snaží, abychom nemohli napravovat věci

Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, že diskuse o konsolidačním balíčku potrvá zřejmě do konce týdne. „Když se podíváte na dnešní situaci, máme středu, začali jsme v úterý, a před malou chvílí jsme se teprve vypořádali s návrhy na změnu programu schůze. Nyní začínáme projednávat bod, který budeme pravděpodobně projednávat do konce tohoto týdne. Uvidíme, jak se ta situace bude vyvíjet,“ odhadl vývoj premiér.

Vystoupení šéfa ANO Andreje Babiše, v nichž v souvislosti s vládou hovořil o „nové totalitě“ a nebývale ostře kritizoval některé členy vlády, označil za hranicí slušné diskuse. Dlouhé opoziční proslovy, které natahují jednání, pak také chápe jako snahu zabránit vládě „napravovat věci“.

„Před chvílí jsem měl možnost slyšet další vystoupení AB, které určitě vyvolává otazníky, ale spíš nad tím, jestli si je vůbec vědom toho, co říká. Ten soubor urážek na jednotlivé osoby, tvrzení o nové totalitě, to zdaleka překračuje rámec slušné, věcné, politické diskuse,“ reagoval na Babišova slova Fiala.

„Proč tato vystoupení, proč toto zdržování, proč tato místy nedůstojná diskuse? Odpověď je jednoduchá. Oni se snaží, abychom nemohli projednávat naše body a návrhy, abychom nemohli napravovat věci, které vláda Andreje Babiše v této zemi zanedbala. Za jeho vládou není nic, a proto i ta nervozita, agresivita a absurdita všech možných obvinění. My to napravujeme. To je činí nervózními, a proto tu sledujeme takováto nedůstojná vystoupení,“ míní předseda vlády.

Program schválen. Poslanci otevřeli diskusi o balíčku

Poslanci schválili pořad schůze. Dle očekávání pětikoalice všechny opoziční návrhy na změnu programu zamítla.

Nyní se tak mohou po zhruba 27 hodinách od začátku schůze začít zabývat druhým čtením konsolidačního balíčku. Do rozpravy se hlásí desítky zákonodárců.

Poslanci hlasují o programu

Po ostré výměně názorů mezi politiky pětikoalice a předsedou ANO Andrejem Babišem se Sněmovna po téměř 26 hodinách od začátku jednání dostala k hlasování o návrzích na změnu programu.

Děkujeme za morální striptýz, komentoval Rakušan vystoupení Babiše

Ministr vnitra a šéf vládního hnutí STAN Vít Rakušan označil Babišovo vystupování za „morální striptýz“.

„Tady se ukazuje jedna pravda. Andreje Babiše stačí rozčílit, odhodit papíry, nemít přípravu a potom se Andrej Babiš demaskuje. My vám moc děkujeme, pane předsedo, za tento morální striptýz, který jste tu předvedl. Myslím, že si lidé v této zemi mohli opět vzpomenout na to, kdo je to Andrej Babiš,“ uvedl Rakušan.

Babiš ve Sněmovně urážel politiky. Ministra označil za nulu a parazita

Ministr se zároveň zastal svého stranického i vládního kolegy Martina Dvořáka.

„Ten pán na konci, o němž jste mluvil, je Martin Dvořák. Když jste byl řadovým členem KSČ a v Maroku jste tu a tam poskytl nějakou informaci, tak v té chvíli byl Martin Dvořák vyhozen z práce. Tento člověk, jehož jméno si nejste schopen zapamatovat, byl například velvyslancem v Kuvajtu nebo generálním konzulem v New Yorku. On k vám mluvil slušně, tvrdě, tak, jak si zasloužíte,“ bránil kolegu.

Babiš rozčílil poslance KDU-ČSL, přišel mu nadávat až k pultíku

„Paktovali jste se s komunisty, vy, KDU-ČSL. Byli jste 18 let ve vládách. Zúčastnili jste se všech tunelů,“ prohlašoval na plénu šéf ANO Andrej Babiš.

Jeho slova ale naštvala lidoveckého poslance Ondřeje Benešíka, který za Babišem přišel až k řečnickému pultíku. Křičel na něj a bránil se. „Choďte si sednout a udělejte si pořádek,“ řekl mu Babiš.

Šéfa ANO naštvala slova místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL), který Babišovi řekl, že „má zkušenosti z komunistického režimu“. „Byl jsem pasivní člen KSČ,“ bránil se Babiš.

Babiš označil ministra Dvořáka za „parazita“

Reakce koaličních politiků Babiše významně vyburcovaly.

„Pane Bartošku, nedávejte mi tu žádné lekce o demokracii. Máte tu úplně všechno. Nemluvte o estébácích. Já vám prostě nepasuju. Já mám svoje hodnoty a mám čistý stůl. Já vám vadím, protože nekradu. Řekněte mi, kde jsem něco ukrad. Kdy jsem něco zneužil?“ čílil se Babiš.

Následně se Babiš obrátil na ministra Martina Dvořáka, který mu připomněl jeho působení v minulém režimu, a s rozhořčením ho nazval „nulou“ či „parazitem“.

„Kdo ho zvolil? Nač tam je tento zbytečný ministr, tenhle parazit? Nikdo ho nezvolil. Co vy tu vystupujete? Nedostal jste ani jeden hlas, tak zalezte do díry,“ ostře se Babiš navezl do ministra. Kovářová jej následně upozornila, aby hovořil slušně a vyvaroval se neslušných výrazů.

Poškozujete Českou republiku, krotil Babiše Bartošek

Na Andreje Babiše na plénu reagoval i místopředseda Sněmovny z KDU- ČSL Jan Bartošek. „Svými vyjádřeními poškozujete Českou republiku. Kdyby tady byla totalita, není možné podnikat, říkat své názory, lidé by za ně byly zavíráni. Kdyby tady byla totalita, svět vypadá jinak. Přispíváte k tomu, že je ČR rozdělená,“ klidnil Babiše. Také mu řekl, že není víc než všichni ostatní. „Jste poslanec jako každý jiný,“ zdůraznil.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám