Hlavní obsah

Dům postavili nový, strach z bouřek ale zůstává. V rodičích i dětech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život v tornádem postižených obcích už nikdy nebude takový, jaký byl do 24. června roku 2021. I když se podaří opravit všechny škody, jednu věc nic nezmění. Způsob, jakým lidé reagují na příchod bouří.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vlevo opravený dům rodiny Hříbkových, vpravo zcela nový dům rodičů Dity Hříbkové

Článek

A ani zdaleka se to netýká jen dospělých. Dita Hříbková z Hrušek na Břeclavsku se při příchodu tornáda ukryla na záchodě. Bylo to moudré rozhodnutí, místnost uprostřed domu nabízela největší šanci na přežití. Tornádo změnilo její život a poznamenalo i děti. Natrvalo.

„Mladší, tříletý Štěpán si konkrétně na tornádo nepamatuje, ale při každé bouřce se venku bojí a chce jít do domu. Jestli tento strach má něco společné s tornádem, to neumím říct, v každém případě ale ví, že je bouřka něco špatného,“ řekla mladá žena.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Tornádem poničené domy, vlevo rodiny Hříbkových, vpravo dům rodičů Dity Hříbkové

Téměř pětiletý Šimon prý maminku nedávno překvapil vzpomínkou. „Začal mluvit o tom, jak jsme byli schovaní na záchodě, byl hluk a on plakal a bál se, že se něco zlého stane. Často se ptá, jestli přijde ještě někdy taková ošklivá bouřka, která nám odnese domeček,“ řekla matka. Že Šimon na prožité chvíle opravdu nezapomněl, se přesvědčuje pokaždé, když se zatáhne obloha. „Když se blíží bouřka a jsme na dvoře, začne běhat a uklízet hračky, aby mu je vítr neodnesl,“ prozradila.

Matka prozradila, že ani ona sama na tom není o moc lépe. Sledování stránek a webů s předpověďmi počasí se stalo nedílnou součástí života. „Hlavně na Facebooku je to stránka „Počasí online Morava“, kde se před dvěma lety objevila předpověď o výskytu možného tornáda,“ připomněla projekt, jehož tvůrce skutečně předpokládal příchod živlu. „Jsem asi trochu paranoidní. Při každé zmínce o větší bouřce mám velký strach. A když už nějaká bouřka přijde, jsem schovaná v domě a všechno se ve mě svírá,“ přiznala.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Tomáš a Dita Hříbkovi před později zbouraným domem rodičů Dity

Tak tomu bylo v uplynulém týdnu, kdy předpovídali na středu a čtvrtek velké bouřky s možným výskytem tornáda. Rodina se chystá na dovolenou, balili ale v předstihu. Tak, aby v případě poškození domu měli nejnutnější základ věcí. „Navíc jsme koupili plachtu na auto proti kroupám, druhé jsme zaparkovali do garáže. Všechny volné předměty na dvorku jsme uklidili nebo zabezpečili proti ulétnutí. Kluci mají pokoj v patře, takže jsme si je na noc vzali do ložnice v přízemí,“ popsala přípravy na potenciální hrozbu.

U Poličky zachytili tornádo. Letos už podruhé

Počasí

Navíc při opravách domu mysleli na bezpečí. Postel mají za vnitřní zděnou příčkou, je tak z přímého dosahu okna. A všechna skla nových oken mají po tornádu opatřená bezpečnostní fólií. „Dává nám to pocit většího bezpečí. Snad bychom měli alespoň o čtvrt minuty více času utéct od oken,“ řekla a zmínila, že ani její manžel Tomáš není vůči hrozbě počasí imunní. „I při těch horších předpovědích počasí se tváří klidně, ale vidím na něm, že to je jen póza a také má obavy z toho, co může přijít,“ řekla.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bagr se probořil do sklepa domu rodičů Dity Hříbkové

Hříbkovi v Hruškách bydlí v domě, který sousedí s rodiči Dity. Žijí v části nejvíce zasažené tornádem, které oba poničilo. Dům rodičů určil statik k demolici. Při bourání se tam pak navíc propadl bagr do sklepa a zničil i dochovaný suterén. Poškozený dům zvládli za velké pomoci přátel a kamarádů opravit za půl roku a Vánoce roku 2021 prožili v opraveném. Na místě zbouraného domu stojí nový, nedávno dokončený.

Reklama

Výběr článků

Načítám