Hlavní obsah

U Poličky zachytili tornádo. Letos už podruhé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lubná

Obci Lubná nedaleko Poličky nejspíše zasáhlo v sobotu opět tornádo. Informovali o tom lovci bouřek z neziskové organizace Czech Thunderstorm Research Association. Po sítích už kolují fotografie i videa, jež prudce rotující sloupec vzduchu zachycují. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na základě průzkumu lokality přitom již dříve potvrdil, že právě na tomto místě se slabé tornádo objevilo už na konci dubna.

Foto: Josef Chadima pro Czech Thunderstorm Research Association

Snímek zachycující tornádo u Poličky

Článek

„Tornádo je předběžně vyhodnocené na základě dokumentace místních obyvatel a spoluprací se samosprávou,“ prohlásil Robin Duspara, předseda Czech Thunderstorm Research Associacion.

Lidé mohli tornádo na vlastní oči vidět v sobotu okolo 12:30. „Tady už bych se nebál označení za tornádo,“ prohlásil lovec bouří Jiří Kouřil, který na Facebooku zveřejnil i video.

Předběžný odhad intenzity dle dokumentace odpovídá přibližně tornádu intenzity F0-F1

I v Nejepíně bylo tornádo, potvrdili meteorologové

Počasí

Podle lovce bouřek je zdokumentovaný jev samotný i škody. „Věc je velmi čerstvá a podrobnější terénní průzkum bude teprve probíhat,“ konstatoval Duspara.

„Větrných vírů, které se však nedotkly zemského povrchu, tedy tzv. tromb, bylo v posledních dnech hlášeno dosti z více míst republiky. Nějaký terénní vliv v okolí Lubné zatím nelze nijak potvrdit. Je možné, že jde o shodu náhod,“ doplnil předseda Czech Thunderstorm Research Associacion.

ČHMÚ zatím oficiálně výskyt druhého tornáda u Poličky nepotvrdil. Na oficiálním účtu na Facebooku nicméně meteorologové sdíleli příspěvky lovců bouřek.

Tornádo se objevilo už v dubnu

Tornádo se vytvořilo v obci již na konci dubna při přechodu studené fronty, kterou doprovázely silnější bouře, přičemž na radarech byly zaznamenány i supercely.

To posléze potvrdil i ČHMÚ. „Podle doložených škod urazilo dráhu cca 500 metrů. Nejsilnější projevy mělo zpočátku své dráhy, kde na jednom domě shodilo část tašek ze střechy, což odpovídá rychlosti kolem 128 kilometrů v hodině,“ uvedli na začátku května meteorologové.

Letos se tornádo prohnalo na konci března také u Letovic na Boskovicku či v Nejepíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám