Hlavní obsah

Do vedení krajů se tlačí zástupy poslanců

Právo, Karolina Brožová

Na krajských kandidátkách figurují desítky poslanců. Do voleb je poslala každá politická strana se zastoupením ve Sněmovně. Podle politologa Jana Bureše funkce ve vedení krajů, leckdy i v obci a zároveň v parlamentu těžko stíhají.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Něco podobného ukazuje koneckonců i probíhající schůze Sněmovny. Podle informací Práva se v klubech množí žádosti o omluvu kvůli kampani.

Důvodem kumulace funkcí bývá nedostatek politiků nebo snaha přitáhnout pomocí známých jmen voliče. „Z etického hlediska není v pořádku, když se funkce kumulují, protože pak je obava, že politik nestíhá všechny funkce zastávat kvalitně,“ řekl Bureš.

Mým cílem je spojovat lidi. Lidé v obcích i v kraji se umějí sami nejlépe domluvit, co potřebují.
Jaroslava Pokorná Jermanová, místopředsedkyně Sněmovny

Podle jeho mínění poslanci kandidují do krajů třeba i z lobbistických důvodů. „Ve Sněmovně může poslanec prosazovat zájmy kraje, jde o lobbing. Druhá věc je, že řada kandidátů v krajských volbách jsou neznámí lidé a pro stranu je lepší, když ukáže známé tváře,“ dodal Bureš.

Premiérové volby

Poslance premiérově nasazuje do krajských voleb hnutí ANO. Lídrem jihočeské kandidátky je např. Radka Maxová, která je poslankyní i radní města Tábor a předsedkyni krajské organizace ANO.

Místopředsedkyně Sněmovny i hnutí a radní Benešova Jaroslava Pokorná Jermanová (v červnu se vdala, proto má oficiálně doplněné jméno) se uchází o post hejtmanky ve Středočeském kraji. „Mým cílem je spojovat lidi. Lidé v obcích i v kraji se umějí sami nejlépe domluvit, co potřebují,“ uvedla.

Poslankyně Margita Balaštíková kandiduje jako lídr ve Zlínském kraji. Další poslanci ANO pak posilují kandidátky napříč republikou.

Nejvíc lídrů mezi poslanci našla TOP 09. Jsou to Leoš Heger v Královéhradeckém kraji, Michal Kučera v Ústeckém kraji, Jiří Skalický v Pardubickém kraji, Herbert Pavera v Moravskoslezském kraji a Jitka Chalánková v Olomouckém kraji. Nestranický europoslanec Jiří Pospíšil, který sedí v Bruselu za TOP 09, doplňuje kandidátku v Plzeňském kraji na 50. místě.

Zastupitelem jsem i nyní a bezpochyby to zvládnu nadále.
Pavel Bělobrádek, šéf KDU-ČSL

Řadu poslanců posílá do krajské politiky i ČSSD. Na pozici lídrů jsou Jiří Zemánek (Olomoucký kraj) a Jaroslav Foldyna (Ústecký kraj).

Mnoho dalších zákonodárců pak posiluje kandidátky na méně exponovaných místech – například Jan Chvojka stojí na 7. místě v Pardubickém kraji, Jan Birke, který je zároveň starostou Náchoda, je dvanáctkou kandidátky do Královéhradeckého kraje. Tam chce do krajské politiky hovořit i senátor Miroslav Antl (nestr., třetí místo kandidátky). Jeho kolega Jan Látka kandiduje z 8. místa do Plzeňského kraje.

Nezůstávají pozadu

Jedním z funkcionářů, kteří se chtějí posadit do zastupitelstva kraje, je i vicepremiér, poslanec, náchodský zastupitel a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Zastupitelem jsem i nyní a bezpochyby to zvládnu nadále,“ napsal Právu na dotaz, jak chce práci v Královéhradeckém kraji s prací ve vládě skloubit. Na kandidátce stojí na druhém místě.

Mezi lidovci je takových víc. Na jihu Moravy obhajuje post na 12. místě předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola, který zároveň sedí v zastupitelstvu Jihomoravského kraje a předsedá okresní organizaci lidovců.

Víc funkcí najednou zvládá i senátor Jiří Čunek, který kandiduje jako lídr KDU-ČSL ve Zlínském kraji a zároveň starostuje Vsetínu. Na zlínské kandidátce mu jsou oporou poslanci Ondřej Benešík a Ludvík Hovorka na devátém a třináctém místě.

Mezi Sněmovnou a zastupitelstvem Jihočeského kraje chce pendlovat i místopředseda dolní komory Jan Bartošek.

„Aby je bylo vidět“

Sběratele funkcí má i ODS. Senátorovi Pavlu Eybertovi v říjnu končí mandát a k práci starosty Chýnova hodlá připojit i funkci v Jihočeském kraji, kam kandiduje na 2. místě. Ivan Adamec je zase kromě poslance i starostou Trutnova a pětkou Královéhradeckého kraje.

Někteří se obávají, že už se nedostanou na kandidátku do Sněmovny, a takhle si pojišťují kariéru.
Jan Bureš, politolog

Europoslanec Evžen Tošenovský kandiduje na 15. místě Moravskoslezského kraje, poslanec Vladislav Vilímec je místostarosta Kdyně a obsadil i 4. místo plzeňské kandidátky. Mezi další modré zákonodárce kandidující do krajů patří poslanci Petr Bendl (Středočeský) a Jana Fischerová (Vysočina), která je i zastupitelkou v Havlíčkově Brodu, a senátor Miloš Vystrčil (Vysočina).

Zkoušejí to i komunisté

Volby svěřili do rukou zákonodárců i komunisté. Ivo Pojezný je lídr v Jihomoravském kraji, Stanislav Mackovík v Libereckém, Alexander Černý v Olomouckém, Karel Šidlo v Plzeňském.

V krajích chtějí uspět i poslanci za hnutí Úsvit. V Libereckém je to Jana Hnyková, v Královéhradeckém Jiří Štětina, v Ústeckém David Kádner, na Vysočině Martin Lank, v Moravskoslezském Olga Havlová.

Pro poslance je sezení v zastupitelstvu kraje výhodné. „Někteří se obávají, že už se nedostanou na kandidátku do Sněmovny, a takhle si pojišťují kariéru. Zajišťují si pozici uvnitř strany. Nejde jen o placené funkce, chtějí něco znamenat pro své spolustraníky, pokud by se už do Sněmovny znovu nedostali,“ řekl Bureš.

Reklama

Výběr článků

Načítám