Hlavní obsah

Do konce roku všechny žádosti o sociální dávky online, doufá Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) by byl rád, aby do konce roku mohli lidé žádat o všechny sociální dávky online a nemuseli chodit fyzicky na úřady práce, které dlouhodobě čelí kritice za to, že žádosti nestíhají zpracovávat a vyplácet. Zlepšit chce také odměňování a do dvou let odbavovat polovinu žádostí online.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Resort nyní eviduje zhruba 9700 žádostí o příspěvek na bydlení, které nebyly vyřízeny v třicetidenní zákonné lhůtě. Podle pověřeného generálního ředitele Úřadu práce ČR Karla Trpkoše se však v posledních měsících podařilo lhůty na vyřízení výrazně zkrátit. Například oproti druhé polovině roku 2022, kdy doba vyřízení žádostí o příspěvek na bydlení v Praze trvala více než 100 dní, je to nyní zhruba měsíc.

„Není to proto, že by nám zásadně poklesl počet žádostí, ale že jsme udělali opatření, která vedla k tomu, že se úřad racionalizoval a pracuje podstatně lépe,“ řekl Trpkoš.

Jurečka o tom, že chce agendu úřadů práce zdigitalizovat a do dvou let polovinu dávek řešit online, mluvil už v neděli v ČT.

Úřady nestíhají, na vyřízení penze se čeká

Ekonomika

Během pondělní tiskové konference k tématu ministr společně s Trpkošem dodali, že hodlají úředníky motivovat k práci a zlepšit jejich podmínky lepším finančním ohodnocováním.

„V posledních třech měsících se také soustředíme na zlepšení prostředí a ohodnocení lidí, kteří na úřadech práce pracují. Pokud máme lidi, kteří agendu dělají dobře, tak máme možnost posunout je do vyšší platové třídy. Tuto ambici máme u zhruba 3500 lidí, číslo bude ještě vyšší v průběhu roku, aby měli větší jistotu ocenění práce. Dlouhodobě chceme úřady stabilizovat a zatraktivnit práci na úřadech práce,“ přiblížil v pondělí Jurečka.

Podle Trpkoše se již zavedlo výkonové a motivační odměňování, ale také jednotlivé pobočky více spolupracují a vypomáhají si. „Všechny tyto principy vedly k tomu, že ten úřad začal lépe pracovat a začal se chovat tak, že celá republika v řadě případů pomáhá Praze, a zároveň to znamená, že počet dní, které skutečně potřebujeme na odbavení žádostí, dramaticky klesá,“ dodal Trpkoš.

Vyřizování příspěvku na bydlení zrychlilo, chlubí se Jurečka. Tisíce lidí dál čekají

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám