Hlavní obsah

Úřady nestíhají, na vyřízení penze se čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobočky České správy so­ciálního zabezpečení podobně jako úřady práce praskají v posledních měsících ve švech. Lidé, kteří odcházejí do penze, tak letos čekají na vyřízení svých žádostí o důchod i déle, než je devadesátidenní zákonná lhůta. Průměrná doba řízení je 99 dní.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V důsledku vysokého počtu podaných žádostí o předčasný důchod se v závěru loňska prodloužila doba jejich zpracování. Jen za poslední tři měsíce bylo podáno bezmála sto tisíc nových žádostí o důchod, obvyklý počet za celý rok se přitom pohybuje kolem dvou set tisíc. To představuje extrémní zátěž,“ reagovala na četné stížnosti žadatelů o důchod mluvčí sociální správy Jitka Drmolová.

Zákonná lhůta na vyřízení je 90 dní, nyní průměrná doba řízení činí 99 dnů

Předčasné důchody byly loni velmi výhodné díky mimořádným valorizacím, které se žadatelům o předčasnou penzi do jejich starobního důchodu započetly.

Podle Drmolové je systém přetížený. Velká část žadatelů o předčasný starobní důchod sice nepožadovala jeho výplatu, to však podle ní neznamená, že zpracování těchto žádostí je jednodušší.

„Zpravidla je totiž nutné po provedení posouzení nároku na dávku vyhotovit dvě rozhodnutí. Jedno, kterým je důchod přiznán, a následně druhé, kterým je uvolněna výplata a přepočteno krácení, poté co žadatel ukončí zaměstnání.

Žádejte čtyři měsíce předem, radí správa

Do období na přelomu roku se navíc koncentrovalo i podávání žádostí o takzvané výchovné, kterých správa obdržela 42 tisíc,“ vysvětlila Drmolová. Na mysli měla žadatele, kteří na výchovné neměli automaticky nárok.

Zákon stanoví pro řízení o žádosti o důchod lhůtu 90 dní s tím, že se prodlužuje o dobu případného prošetřování rozhodných skutečností. V současné době průměrná doba řízení překračuje zákonnou lhůtu, neboť činí 99 dnů, potvrdila mluvčí.

Žadatelům, kteří zatím neobdrželi rozhodnutí, a od podání žádosti uplynulo více než 90 dní, správa doporučuje, aby přistupovali k urgenci zejména v případech, kdy požadovali důchod i jeho výplatu. „Tyto žádosti pak budou zpracovány přednostně,“ slibuje úřad.

Lidem, kteří se do důchodu letos teprve chystají, pak doporučuje, aby maximálně využili možnost podat žádost o přiznání důchodu až čtyři měsíce předem. Už proto, že lhůta začíná běžet až od úřední registrace, nikoli od podání žádosti. Rozdíl může být i několik týdnů.

NERV by chtěl přísnější podmínky pro předčasný důchod

Domácí

„Podáním žádosti v předstihu lze zajistit plynulý přechod k finančnímu zabezpečení formou důchodu namísto výplaty ze zaměstnání,“ reagovala správa na to, že se někteří lidé mohli po ukončení pracovního poměru ocitnout kvůli skluzu ve vyřizování důchodu zcela bez peněz.

Věc řeší i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Správa so­ciálního zabezpečení se ve spolupráci s ministerstvem situací intenzivně zabývá a posiluje personální kapacity. To se již začíná projevovat v měsíčním součtu vyřizovaných žádostí. Pracujeme na tom, aby se situace co nejdříve stabilizovala,“ sdělila Právu mluvčí resortu Eva Davidová.

Úřady podle vedení správy již personálně posílily. „V březnu tak bylo zpracováno více než 22 tisíc žádostí, zatímco v únoru to bylo 15 tisíc žádostí. Stabilizaci lze očekávat do konce pololetí, situaci však poznamená zátěž spojená s další mimořádnou červnovou valorizací, která se dotkne všech 2,8 mi­lionu příjemců důchodu,“ doplnila Drmolová.

Problémy i s výchovným

Správa musí řešit i to, že tisíce žen dosud nedostávají k důchodu výchovné 500 korun za každé dítě, na které mají od ledna nárok. Jde hlavně o chyby v evidenci.

„Evidujeme celkem 9957 podnětů s chybně zpracovaným výchovným, což představuje méně než jedno procento z celkového počtu téměř 1,4 milionu zvýšení důchodů automatizovaně. Z tohoto počtu bylo zpracováno již 8300 podnětů,“ sdělila v pátek Právu Drmolová.

„Naprosto drtivá většina žen dostala přiznané výchovné hned v lednu zcela automaticky, bez nutnosti podávat žádost. Těm, které ho nedostaly, se omlouvám a prosím o určitou míru pochopení v tom, že stát bohužel nemá vždycky všechna historická data tak, jak by je měl mít,“ řekl Právu ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Někde se nám ozývají lidé, že chybí v evidenci, ze které čerpáme, nebo tam chybí některé z jejich dětí, a je potřeba to doplnit. Když se lidé ozvou, doloží nám rodný list, tak úřady se snaží rychle reagovat a vše napravit,“ doplnil.

Ministr si je vědom toho, že dlouhé čekací lhůty jsou i na úřadech práce. „V Praze lidé čekali na příspěvek na bydlení někdy i déle než 150 dní. V posledních týdnech se ale situace zlepšuje a naše ambice je, abychom nejpozději během května vypláceli dávky v zákonných lhůtách,“ slíbil Jurečka s tím, že úřady také budou nabízet pracovní místa zaměstnancům České pošty, které podnik propustí kvůli rušení tří stovek poštovních poboček.

Jurečka: Chceme, aby lidé v důchodu pracovali dál

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám