Hlavní obsah

Vyřizování příspěvku na bydlení zrychlilo, chlubí se Jurečka. Tisíce lidí dál čekají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyřizování příspěvku na bydlení proti loňsku a prvnímu letošnímu čtvrtletí už podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) zrychlilo. Uvedl to v neděli v ČT.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Jeho úřad nyní eviduje 9700 žádostí o příspěvek na bydlení, které nebyly vyřízeny v třicetidenní zákonné lhůtě.

„Z toho u 9050 je potřeba, aby klient doplnil informace, jsou tzv. ve výzvě. Situace se za březen a duben výrazně zlepšila. V Praze se loni průměrně vyřizovala žádost přes sto dnů, dnes za 29 dnů,“ uvedl v ČT Jurečka. Celkem podle něho úřady práce dostaly 221 tisíc žádostí o příspěvek na bydlení.

Jurečka už letos prostor pro růst minimální mzdy nevidí

Domácí

V reakci na otázku, kdy budou sociální dávky jako takové vyřizovány v zákonné lhůtě, Jurečka reagoval tím, že nechal rozsáhlou pražskou agendu rozložit i na další pracoviště správy sociálního zabezpečení.

„Do dvou let chceme mít všechny agendy digitalizované a polovinu klientů obsluhovat online,“ konstatoval Jurečka.

Vyšší rodičák možná i dříve

Ke zvýšení rodičovského příspěvku o padesát tisíc korun by mohlo dojít i dříve než k lednu příštího roku. „Na začátku června odešlu návrh, aby se zvýšil rodičovský příspěvek o 50 tisíc korun na 350 tisíc, a to tak, aby to bylo nejpozději k lednu příštího roku, rád bych ale, aby to bylo dříve,“ uvedl Jurečka.

Předseda pirátského klubu poslanců Jakub Michálek už dříve pro Právo konstatoval, že navýšení by se mělo týkat až rodičů dětí narozených příští rok. „Aby nedocházelo k účelovému jednání ve snaze získat vyšší dávky,“ napsal Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám