Hlavní obsah

Do důchodu v 68? Týkat se to bude lidí mladších čtyřiceti, uklidňuje Pekarová Adamová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Bez reformy bychom dospěli k tomu, že by na důchody nebylo,“ řekla v neděli v Partii na CNN Prima News Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připustila proto, podobně jako v minulých dnech resort ministerstva práce a sociálních věcí, pozdější odchod do důchodu. Až v 68 by podle ní šli do penze ale jen lidé, kteří jsou mladší 40 let.

Foto: Novinky

PoliTalk – Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Téma důchodové reformy zanedbaly minulé vlády úplně, nemůžeme proto ten systém takto udržet bez reformy. Postupně bychom dospěli k tomu, že by na důchody nebylo,“ prohlásila na CNN Prima News Pekarová.

Potvrdila tak vyjádření ministerstva práce a sociálních věcí pod vedením Mariana Jurečky (KDU-ČSL), které v minulých dnech naznačilo zvýšení odchodu do důchodu na 68 let.

„Pokud bychom zvyšovali věk odchodu do důchodu, tak se to bude týkat mojí generace a mladších. Těch, kterým to může nyní činit největší vrásky na čele, tak těch se to nedotkne,“ nastínila nyní Pekarová.

Do důchodu později. Jurečka už chystá návrh

Ekonomika

„Můžu proto uklidnit všechny, kteří jsou starší než 40 let, těch se to týkat nebude,“ zopakovala posléze.

Zdůraznila také, že je to pouze jeden z aspektů plánované důchodové reformy. „Pracujeme na tom. Zvyšování věku odchodu do důchodu ale naši podporu má. Chceme totiž, aby i mladší generace důchody měly,“ vysvětlila.

Fiala: Chci vás v 68 vidět v automobilce na pásu

Návrh se nelíbí opoziční SPD. Šéf poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala v nedělním diskusním pořadu prohlásil, že by chtěl vidět Pekarovou Adamovou v 68 letech v obuvnické firmě či v automobilce u pásu.

„To se nebudete moct ani ohnout,“ pustil se do ní.

Pekarová Adamová zareagovala tím, že jsou i jiné možnosti důchodu, mezi nimiž je třeba předčasný odchod. „Není také nutné zůstat v jednom povolání celý život,“ dodala.

V Česku je nyní věk pro odchod do penze zastropován na 65 letech. Jednou ze zvažovaných variant MPSV, jak Právu potvrdil dobře informovaný zdroj, je zvedat ho v letech 2034 až 2070 právě až na 68 let.

O předčasný důchod loni žádalo 120 tisíc lidí

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám