Hlavní obsah

Děti závislé na alkoholu a prášcích nemá kdo léčit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne „závislost“ u dětí mladších čtrnácti let, jako první člověku naskočí nezvladatelná touha po mobilním telefonu, sociálních sítích či počítačových hrách. Odborníci nicméně upozorňují na to, že v posledních letech u dětí plíživě roste závislost na látkách, s kterými mívá problém spíš generace jejich rodičů: na alkoholu, lécích a drogách.

Foto: Envato Elements

Počty závislých dětí mladších 14 let podle odborníků narůstají. Ilustrační foto

Článek

Tyto závislé děti se pomoci velmi těžko dovolají, protože většina adiktologických ambulancí se specializuje až na mladistvé od patnácti let.

Za deset let o polovinu víc

„V praxi pozorujeme nárůst závislostního chování u dětí a mladistvých. Kombinace alkoholu, drog a léků čím dál tím častěji zneužívají děti pod čtrnáct let, adiktologické služby pro tuto věkovou skupinu u nás zcela chybějí,“ upozornila nedávno na sněmovním semináři Martina Kajzarová, vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí v Třinci.

Ředitelka Linky bezpečí Soňa Petrášková Právu potvrdila, že stoupá počet tzv. intervencí, tedy situací, kdy pracovník linky musí dítěti v nesnázích na druhém konci drátu zavolat odbornou pomoc.

Alkoholikům pomůže první azylový dům

Domácí

Nejčastěji se obrací právě na toxikologii, což znamená, že volající dítě je pod vlivem život ohrožujících látek. „Loni bylo intervencí za celý rok 122 a letos jsme už toto číslo v září překonali. Toxikologii kontaktujeme nejčastěji,“ řekla Petrášková. Nejde podle ní jen o sebevražedné pokusy.

Jiří Pilař, zástupce ředitele pražského Střediska výchovné péče Klíčov, Právu řekl, že v tomto věku děti se zakázanými látkami spíše jen experimentují, což ale k závislosti může vést.

„Do SVP přijímáme děti od patnácti let, ambulantně ale léčíme i mladší, setkáváme se s dvanáctiletými i desetiletými dětmi. Je toho určitě víc. Když srovnáme data před dvanácti lety a loni, máme padesátiprocentní nárůst,“ řekl Právu Pilař.

„Hodně se to zhoršilo po covidu, ale není to jen covidem. Děti čím dál tím obtížněji zvládají náročné životní situace, nezvládají stres, utíkají před problémy,“ míní lékař. „Po zdravotnické stránce to ovšem vázne. Dětští psychiatři i psychologové jsou nedostatkové zboží, psychiatrické léčebny dětské pacienty prakticky neberou,“ dodal Pilař.

Sedmnáctiletá Linda trpí sociální fobií. Dětská psychiatrie v Česku je v rozkladu, říká její matka

Děti

Jedna z ambulancí, která nabízí závislým dětem pomoc, je adiktologická klinika v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. „Nárůst rozhodně máme, i když oproti tzv. nelátkovým závislostem relativně pozvolný,“ řekl Právu přednosta kliniky Michal Miovský.

Koncepce už existuje

„Jedná se v tomto pořadí o alkohol, stimulační látky, konopí a léky. Opiáty nejsou pro dětskou klientelu typické,“ upřesnil.

Miovský pro Právo také ­uvedl, že koncept dětské a dorostové péče v oboru adiktologie je v současné době ve vnitřním připomínkovém řízení a míří na vládu. Měl by napomoci legislativnímu ukotvení zařízení, která by závislým dětem měla pomoci. „Dětské služby nemají jak vyrůst, proto musí něco udělat stát,“ řekl Miovský.

Některá zařízení vznikají podle něj už teď. „Máme v Česku asi osm ambulancí a pilotní projekty. Jedním z nich je diagnostický ústav v pražské Krči, který má lůžkový provoz pro děti. Potřebujeme ale legislativní úpravy,“ uvedl.

„Jsme v situaci, kdy umíme pojmenovat problém, víme i to, co je potřeba dělat. Zbývá jen, aby se k tomu nějak postavil stát,“ dodal Miovský.

Až čtvrtina dětí se dnes setká s pornografií už v 8 letech. Hrozí jim závislost i pokřivený pohled na intimitu

Děti

Národní linka pro odvykání: Jak se bojuje se závislostí po telefonu

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám