Hlavní obsah

Sedmnáctiletá Linda trpí sociální fobií. Dětská psychiatrie v Česku je v rozkladu, říká její matka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Problémy dnes sedmnáctileté Lindy začaly na prvním stupni základní školy, kdy prošla velmi drsnou šikanou. Změnila školu, další ranou pro její psychickou pohodu pak byla covidová pandemie. U Lindy propukla anorexie, poruchy spánku a sociální úzkost. Dospělo to do stádia sebepoškozování a následných myšlenek na ukončení života. Dnes by jí k většímu komfortu ve společnosti pomohl asistenční pes, na jeho výchovu ale rodina nemá peníze.

Příběh Lindy se sociální úzkostíVideo: Novinky

 
Článek

Psychické problémy začaly u Lindy v 5. třídě na základní škole. To, že tehdy malou dívku něco trápilo, zjistila rodina až zpětně.

„To, že se něco stalo, o čem jsme neměli do té doby tušení, jsme zjistili až zpětně, když jsme řešili s psycholožkou jádro jejích problémů,“ vypráví příběh Lindy její matka Soňa Kulová.

Když dívka navštěvovala pátou třídu, stala se obětí docela drsné šikany. Jeden ze spolužáků jí vyhrožoval, že ji zabije. Do detailu jí i řekl, jak to udělá, že ji probodne nožem a vykuchá. Vše se navíc odehrálo v hodině a učitelka nijak nezasáhla.

Foto: Novinky

Linda s maminkou Soňou

Vše se vyřešilo až tím, že v šesté třídě odešla na víceleté gymnázium. Tam se ale nezvládla zapojit do kolektivu. Vše se navíc zkomplikovalo covidem a distanční výukou.

„Děti byly dva roky doma zavřené a vrátit se poté do kolektivu bylo pro ty citlivé, jako je Linda, hodně složité,“ doplnila maminka.

Sociální úzkost, poruchy spánku i deprese

Mezitím u dospívající dívky propukly poruchy spánku a anorexie. Tehdy začala navštěvovat psychoterapie a výživovou poradkyni.

„Poté jsme to ale ukončily, protože si s paní terapeutkou nesedly. Ono to vždy také nemusí úplně klapnout,“ dodala matka Lindy.

Čekáte na smrt, ale stejně věříte v zázrak, říkají rodiče, kterým rakovina vzala syna

Zdraví

Problémy s jídlem nakonec přestaly, navázaly ale další potíže. „Začala sociální úzkost, poruchy spánku, deprese a my jsme nevěděli, jak s tím naložit,“ svěřila se Soňa Kulová.

Tehdy se Linda také začala sebepoškozovat, často i na místech, na nichž si toho rodina nemohla všimnout. Oporou se dívce stala její sestra, která dodnes na její zhoršující se stav rodiče upozorní.

„Vyvrcholilo to před rokem, kdy Linda chtěla spáchat sebevraždu,“ sdělila Novinkám matka dívky.

Foto: Novinky

Linda se svou sestrou

Kvůli tomu došlo i ke změně psychofarmak. „Lékařka se ji snažila kontrolovat co nejpravidelněji, ale bohužel česká dětská psychiatrie je v rozkladu,“ svěřila se Soňa Kulová.

„Tady neseženete dětského psychoterapeuta, psychiatra. To je hodně velký problém. Pro nás bylo naprosto strašné, že lékařka dětské psychiatrie nemá šanci poslat dítě do psychiatrického zařízení. Řekla nám, že Lindu musíme vzít za ruku a odvést ji na tzv. krizák. Tam si ji nechají, když budou mít místo, anebo ji pošlou domů,“ doplnila.

V současnosti má Linda individuální vzdělávací plán a navštěvuje pedagogicko- psychologickou poradnu. „Tam jsem se opravdu rozbrečela, protože jsem měla pocit, že nám konečně chce někdo pomoci s jejím vzděláním,“ dodala matka.

Kateřina Lébr: Měla jsem deprese a zvažovala sebevraždu, dnes už o tom dokážu v klidu mluvit

Podcasty a pořady

V minulosti se totiž rodina setkala s odmítavým postupem k individuálnímu plánu pro vzdělávání. „Ve škole mi řekli, že by to chtěl každý. To mi tedy přijde jako vyloženě blbý argument,“ dodala.

V blízké době má navíc dospívající slečna podstoupit vyšetření na poruchu autistického spektra.

Chlupatá opora

Pro větší jistotu ve společnosti byl dívce doporučen asistenční pes. „Máme k tomu již veškeré materiály a je to opravdu oficiálně kompenzační pomůcka,“ doplnila Soňa Kulová.

Linda nezvládá běžné životní situace, jakými je nákup v supermarketu či návštěva restauračních a kulturních zařízení.

„Výcvik pejska ale stojí 300 tisíc. Měsíčně posíláme organizaci peníze, ale nestačí to,“ vysvětlili rodiče dívky.

Foto: Rodinný archiv

Linda si s královským pudlem padla hned do oka.

Částka by zajistila přítomnost cvičitelky po celou dobu, návštěvy veterináře, kastraci i kupní cenu zvířete včetně přípravy na život s Lindou.

Již na podzim loňského roku si sama Linda vybrala konkrétního pejska, královského pudla. „Měli spolu úžasnou interakci, neskutečně dobře si sedli,“ říká s úsměvem maminka.

Samotné secvičování by pak mělo proběhnout o letních prázdninách. „Pes vytvoří bránu mezi ostatními lidmi a jí samotnou. Linda se bude soustředit na něj, což by jí mělo pomoci odbourat panické ataky. Mohla by tak s ním vyrazit sama do školy hromadnou dopravou a zvládla by i plnou třídu spolužáků. Měla by šanci na pokračování ve studiu a celkově samostatnější život.“

Vodicí pes patří hodnotou mezi nejdražší, ne všechna plemena se hodí k výcviku

Jak na to

„Pejsek bude vycvičen na stereotypní pohyby. Jakmile se Linda začne třeba škrábat, bude schopný jí drbání hlavou zastavit,“ uzavírá maminka.

Přispět Lindě na pejska a pomoci jí tak opět chodit do školy a zařadit se do společnosti můžete i vy na stránkách organizace Patron dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám