Hlavní obsah

Déšť zvýšil hladiny řek v Česku. Moravská Dyje vystoupala na třetí povodňový stupeň

Vydatné deště, které v posledních dnech zasáhly velkou část území Česka, zvedly hladiny řek. Na některých tocích na jihu Čech, Vysočině a Moravě se během pátečního večera dostaly na druhý povodňový stupeň nebezpečí. Moravská Dyje na Jindřichohradecku k sobotnímu dopoledni podle meteorologů kulminovala kolem 3. extrémního stupně nebezpečí. S ustávajícím deštěm by se situace měla během dne uklidňovat.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hladina Moravské Dyje v Janově na Jindřichohradecku je na třetím, tedy nejvyšším, povodňovém stupni. Podle Miloše Nováka, starosty Dačic na Jindřichohradecku, které jsou pro lokalitu obcí s rozšířenou působností, není vodou ohrožen majetek ani zdraví.

Na třetí povodňový stupeň se voda v Janově spadajícím pod Staré Hobzí dostala v 9:00.

„V Janově už byl vyhlášen třetí povodňový stupeň, ale tam naštěstí nejsou žádné nemovitosti nebo někdo, koho by to mohlo ohrozit. Teď tam byl z povodňové komise a zároveň vedoucí životního prostředí (dačického úřadu) Lukáš Skořepa a se starosty to tam řešil na místě, ale nedochází tam k žádnému ohrožení majetku nebo zdraví,“ řekl Novák.

Žádné velké teplo v příštích týdnech nečekejme

Domácí

Domy obce jsou podle něho na kopci, řeka je v údolí, kde se může rozlít. Pro Janov platí do 11:30 výstraha před velkou vodou. Déšť v regionu ráno ustal, proto meteorologové očekávají, že hladiny řek začnou klesat.

Podle mluvčího Povodí Moravy, a.s., Petra Chmelaře, nejvyšší srážky zaznamenali za posledních šest hodin v oblasti Vranova nad Dyjí na Znojemsku – 11,9 mm – a v Jemnici na Třebíčsku – 9,1 mm. Na zbytku povodí Moravy nepřekročily šest milimetrů.

„V průběhu noci bylo dosaženy druhého stupně povodňové aktivity na osmi místech,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Druhý stupeň byl vyhlášen na řece na Jihlavě v Bransouzích a Ptáčově, Želetavce v Jemnici, na Oslavě pod vodním dílem Mostiště a v Nesměři a na Svratce ve Veverské Bítýšce. Podle mluvčího by se během soboty měla situace na řekách uklidňovat.

Jak doplnil, vodohospodáři udržují na odtocích neškodné průtoky. „Dispečeři Povodí Moravy situaci monitorují a na vodních dílech manipulují operativně dle aktuální situace, která by se měla během dne uklidňovat,“ uvedl.

Hladiny kvůli dešťům stouply na několika dalších tocích na Vysočině a v jižních Čechách. Během noci na sobotu se na druhý povodňový stupeň dostala hladina Balinky v obci Baliny na Žďársku, klesat začala v sobotu nad ránem.

První povodňový stupeň bdělosti platí v Kraji Vysočina na Sázavě, Olšanském potoku, Rokytné, Žirovnici a Želivce. V Jihočeském kraji jsou podle meteorologů hladiny zvednuté na Nežárce, Lužici, Blanici, Malši, Zlatém a Svinenském potoku a na říčce Smutná.

Za uplynulých 24 hodin napršelo na několika místech Vysočiny i přes 30 milimetrů vody, nejvíc v Nové Vsi a Jemnici. Na jihu Čech pršelo nejvíce ve Starých Hutích, kde napršelo už takřka 50 milimetrů.

Konec týdne proprší, objeví se i sněhové vločky

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám