Hlavní obsah

Konec týdne proprší, objeví se i sněhové vločky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr týdne bude deštivý. Srážky přitom budou místy i vydatné, trvalé a od vyšších poloh přechodně i sněhové či smíšené. Kvůli tlakové níži se musíme připravit i na podprůměrné teploty kolem 10 °C. Výraznějších změn se dočkáme až v polovině příštího týdne, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 13. 4. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Na většině území do konce týdne nepustíme deštníky z ruky – v jihovýchodní polovině území očekáváme i srážky vydatné a trvalé, na horách, přechodně od vyšších poloh se bude jednat i o srážky sněhové nebo smíšené. Padat bude mokrý a těžký sníh, který může způsobit komplikace v dopravě, a to zejména během pátečního a sobotního rána,“ přiblížila Honsová.

Ve čtvrtek bude převážně zataženo s deštěm, méně oblačnosti bude pouze na severozápadě území. V nejvyšších polohách hor se objeví sněžení či smíšené srážky. Spadnou tam může mezi 5 a 15 milimetry srážek. Teploty se budou pohybovat mezi 7 a 12 °C.

V pátek bude zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, které budou místy vydatné a trvalé. „Na vrcholcích hor se objeví i srážky sněhové. Na Českomoravské vrchovině bude hranice sněžení od cca 400 metrů nad mořem,“ popsala meteoroložka.

Ranní teploty v pátek klesnou k 6 až 2 °C, přes den se podívají na 8 až 12 °C, ale na Českomoravské vrchovině to bude pouze kolem 3 °C.

Rovněž v sobotu bude zataženo s deštěm či přeháňkami, které budou od vyšších poloh přechodně i sněhové. Ranní minima setrvají mezi 6 a 2 °C, během dne vystoupají na 5 až 10 °C.

Změnu nenabídne ani neděle, pokračovat bude oblačno až zataženo, místy s přeháňkami, které by měly být sněhové pouze na vrcholcích hor. Ráno bude chladné, teploty klesnou na 4 až 0 °C, přes den se dostanou na 8 až 12 °C.

Pro pondělí avizují modely oblačno až zataženo, místy opět s přeháňkami či deštěm. Ráno budou teploty klesat k 5 až 1 °C, přes den se dostanou na 10 až 14 °C.

Oblačné počasí by mělo vydržet i v úterý. Místy se opět setkáme s přeháňkami. Ráno teploty klesnou na 5 až 1 °C, přes den vystoupají na 11 až 15 °C.

Ve středu by mělo být polojasno s ranními teplotami mezi 5 a 1  °C. Přes den by se již měly teploty pohybovat mezi 13 a 17 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“

:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.

:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.

:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.

:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.

:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.

:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.

:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.

:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.

:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.

:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.

:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Čtyři mrazivé noci decimovaly ovoce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám