Hlavní obsah

Poslanci schválili zavedení klouzavého mandátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna v pátek schválila zavedení klouzavého mandátu poslanců. Pokud se poslanec stane ministrem, může jeho místo ve sněmovní lavici zaujmout náhradník. Rozhodnutí, zda klouzavý mandát využijí, zůstane na samotných členech vlády. Původní poslanecká novela předpokládala, že členové kabinetu by po dobu vládního angažmá poslanecký mandát vykonávat nesměli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš na čtvrtečním jednání Sněmovny (ilustrační foto)

Článek

Ústavní předlohu připravili Piráti a podepsali se pod ni také poslanci SPD, STAN a vládního hnutí ANO, které obdobnou změnu ústavy slibovalo ve volebním programu.

Jelikož se jedná o změnu ústavy, bylo potřeba 120 hlasů, které se našly napříč Sněmovnou, zdrželi se pouze zástupci ODS a někteří sociální demokraté.

Právo bránit život se zbraní bude v ústavě, schválila Sněmovna

Domácí

Poslanec, který by nastoupil do ministerského kabinetu, by se svého postu ve Sněmovně mohl podle návrhů vzdát oznámením na schůzi dolní komory, nebo doručením notářského zápisu o tomto prohlášení do rukou předsedy dolní komory. Stejně je to již při vzdání se poslaneckého mandátu.

Náhradník nastupuje z kandidátní listiny téže politické strany, politického hnutí nebo koalice pro volbu ve volebním kraji, v němž poslanec, který se stal členem vlády, kandidoval.

Bitva o učitelské platy zatím bez vítěze

Domácí

Následně se náhradník stane členem sněmovních výborů a komisí, což člen vlády jako poslanec nemůže. Měl by mít také právo vystupovat a hlasovat.

V okamžiku, kdy zvolený poslanec přestane být členem vlády, přechází na něj zpět výkon práv a povinností poslance.

Vzpomínáte? Kdo všechno už za čtyři roky prošel vládou Andreje Babiše

Domácí

Kritici již dříve vyjadřovali obavy, že schválení klouzavého mandátu by ještě zvýšilo absence ministrů na schůzích Sněmovny. Na tu si opoziční poslanci často stěžují i proto, že kvůli neúčasti alespoň jednoho z členů vlády je často blokováno projednávání jednotlivých tisků.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Novelu ještě bude muset schválit ještě Senát, který nemá na projednání změn ústavy danou lhůtu. Ve hře je proto varianta, že s koncem sněmovního volebního období v říjnu předloha „spadne pod stůl“.

Volby by vyhráli Piráti se STAN, pozice ANO a Spolu vyrovnané

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám