Hlavní obsah

Antirouškař útočící na policisty je ve vážném stavu s covidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z antirouškařů, kteří se začátkem listopadu dostali do potyčky s policisty v nákupním centru ve slovenských Piešťanech, má covid a je ve vážném stavu v nemocnici. Podle deníku Sme leží v bojnické nemocnici a je napojený na kyslík.

Foto: AP

Slovensko zavádí přísnější protikoronavirová opatření.

Článek

Začátkem listopadu blokovala prodejnu v nákupním centru v Piešťanech skupina antirouškařů. Na výzvy zaměstnanců, aby si nasadili respirátory nebo opustili prodejnu, nereagovali a zaútočili i na přivolané policisty. Tři muži byli obviněni z výtržnictví a útoku na veřejného činitele. V případě prokázání viny jim hrozí až pět let vězení.

Je mezi nimi také bývalý profesionální voják, který u soudu tvrdil, že se na něj slovenské a mezinárodní právo nevztahuje, protože je z rodu „samson slavien“ a nepodléhá zmíněným právním řádům.

Slovenský premiér Eduard Heger nevyloučil zavedení lockdownu a povinného očkování, pokud se bude pandemická situace dál zhoršovat. „Ideální cesta je povinné očkování generace 65+ nebo 60+ podle toho, jak se odborníci rozhodnou. Domnívám se, že 50+ by bylo ideální,“ řekl předseda vlády pro Slovenský rozhlas.

Slovensko hlásí rekord. Poprvé překonalo hranici 9000 nakažených za den

Koronavirus

Heger uvedl, že jedná s právníky, zda povinné očkování není v rozporu se slovenskou ústavou. Připustil, že proti jsou zatím vládní strany Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára a Svoboda a Solidarita ministra hospodářství Richard Sulíka. „Jsem přesvědčený, že pokud tady nechceme opakované vlny a lockdowny, tak jiná cesta než vakcína není,“ dodal premiér. V současnosti je na Slovensku plně očkovaných 47 procent obyvatel.

Opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pellegriniho kritizovala záměr povinného očkování pro seniory. „Iniciováním povinného očkování proti covidu zapaluje premiér Heger ve slovenské společnosti rozbušku, která může mít nedozírné důsledky,“ varovala strana Hlas.

Reklama

Související články

Jsme partyzáni, kasají se antirouškaři

Dva ze tří zadržených antirouškařů, kteří minulý týden blokovali provoz supermarketu v Piešťanech a proti nimž musela zasáhnout policie, jsou bývalí...

Výběr článků

Načítám