Hlavní obsah

Válek: Čísla smrdí tím, že přijdeme o Vánoce

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radiolog a horký kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) varuje, že aktuální rostoucí čísla nakažených covidem „smrdí“ tím, že na Vánoce opět dojde k omezení služeb, obchodů a života občanů. Řekl to v rozhovoru pro server Echo24.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Poslanec za TOP 09 Vlastimil Válek, o kterém se uvažuje jako o ministru zdravotnictví.

Článek

„Už nechci přijít o další Vánoce, o další Velikonoce. Ale teď to tím smrdí. Pokud budeme mít do konce listopadu 15, 20 tisíc pozitivních denně, pokud budeme mít, tak jak Duškovi (ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, pozn. red.) z nejpesimističtějších predikcí vychází, v nemocnicích a na jipkách polovinu čísel z nejhorších loňských měsíců, tak skutečně hrozí, že na Vánoce zase budou zavřené obchody a všechno,” řekl serveru Válek, který má reálnou šanci usednout v čele zdravotnického resortu.

Válek: Jsem pro lockdown neočkovaných lidí starších 60 let

Domácí

V pondělí přibylo 7591 nově nakažených, což je nejvíce od konce března a o přibližně 3300 případů více než ve stejný den minulý týden. Narůstají také počty hospitalizovaných, v nemocnici v pondělí leželo přes 1800 lidí, přičemž 256 pacientů vyžaduje vysoce specializovanou péči, jako je připojení na umělý plicní ventilátor nebo přístroj ECMO, zajišťující mimotělní oběh. Podle Duška čísla ještě několik týdnů dále porostou.

V návaznosti na tento vývoj by v druhé polovině listopadu mohlo podle Válka dojít k omezování nemocniční péče. „Do konce listopadu bude mít většina nemocnic velké problémy. Nebudou se operovat kyčelní klouby, zase pár lidí umře na kolorektál nebo na různé nádory, protože holt pro ně budou uzavřené jipky. Chronici půjdou do kytek. Ovšem, ano, nebudou tolik umírat lidi na covid,” odhaduje Válek.

Lidé se během vánočních svátků tradičně setkávají se svými rodinami a blízkými, může tedy docházet k dalšímu šíření a zavlečení covidu-19 do rodin. „Vánoce, kdy se lidé navštěvují, jsou podložím pro nárůst infekcí. Systém musí být připravený na to, že po Vánocích se zvýší počet pozitivních a on to zachytí,” doplnil.

Zájem o očkování stále roste. Lidé chodí i pro první dávky

Koronavirus

Šancí, jak to změnit, je zvýšení proočkovanosti populace proti koronaviru. To by si přál i Válek, avšak má podle svých slov problém s nucením občanů do očkování a „tlačením na pilu”. Dokud se ale lidé nenaočkují, bude se podle něj výše popsaný vývoj opakovat na jaře a na podzim příští rok.

„Moc bych se chtěl mýlit a udělám všechno pro to, aby to nenastalo,” uzavřel.

Omezení pro neočkované starší 60 let

V nedávném rozhovoru pro Novinky na konci října mluvil Válek obdobně. Tehdy uvedl, že Česko je aktuálně na hranici, kdy by mohly být zavedeny lokální lockdowny, a to velmi pravděpodobně ve druhé polovině listopadu. Dále pak uvedl, že určitá forma uzavírky se nevyhne Moravskoslezskému kraji, který patří s ohledem na počty hospitalizovaných a nakažených k nejzatíženějším.

V podcastu PoliTalk také řekl, že by se klonil k izolaci neočkovaných lidí starších 60 let.

O důležitosti očkování mluví také epidemiolog Rastislav Maďar. Podle něj je ale kromě očkování a aplikace třetích, posilujících dávek klíčová také disciplína. Zhoršení situace očekává, stejně jako Válek, po Vánocích, kdy by podle něj mohlo dojít k nárůstu úmrtnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám