Hlavní obsah

Babiš po volbách Válka vyzýval, teď ho ignoruje a zesměšňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco nedlouho po volbách premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš lákal tehdy pouze zvažovaného budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby se účastnil jednání rady vlády pro zdravotní rizika a převzal spoluodpovědnost za vládní kroky, nyní doporučení opozičního AntiCovid týmu, která Válek prezentuje, odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Po volbách Babiš téměř každou tiskovou konferenci začínal slovy, kde je Válek, a vzýval opozici, ať se připojí k vládě a přijme spoluodpovědnost za přijímaná opatření. Válka dokonce zval na jednání vlády.

Teď premiér změnil rétoriku a mluví o Válkovi zcela jinak, až ironicky. „Válek nemá žádné názory. Stále mluví, nikdo mu ale nerozumí,“ rozhorlil se ve čtvrtek Babiš po jednání vlády, když nedlouho před tím Válek prezentoval stanovisko AntiCovid týmu ohledně dalších opatření.

Odborníci AntiCovid týmu mimo jiné doporučili ponechat časově omezené uznávání PCR testů, což Babišova vláda odmítla a rozhodla se uznávat pouze očkování či prodělání nemoci, přičemž se inspirovala tzv. bavorským modelem.

Válek se pere za zachování PCR testů k prokázání bezinfekčnosti

Domácí

„Nemá smysl pana Válka komentovat. Jeho výzvy jako ,pojďme si všichni, kdo dostali výzvu, pro třetí dávku´, jsou geniální,“ prohlásil ironicky premiér na Válkovu výzvu, že by se urychleně mohli třetí dávkou naočkovat senioři, kteří o to projeví zájem, a všichni ti, kteří se již mohou ke třetí dávce zaregistrovat.

Premiérovi kupodivu nevadilo, když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podobně vzletně apeloval na opozici, že je třeba „chytit se za ruce a mít společné stanovisko”.

AntiCovid tým SPOLU jednal s ministerstvem zdravotnictví, odmítá nouzový stav

Domácí

Vláda, která jako jediná má možnost o opatřeních ke zbrzdění šíření epidemie rozhodnout, se přitom v minulých dnech a týdnech zaštiťovala opozicí a tím, že čeká na její doporučení, aby nedošlo k tomu, že budoucí kabinet opatření obratem zruší.

Doporučení AntiCovid týmu sice vláda dostala o víkendu a znovu tento čtvrtek, ale zřejmě nenaplnila premiérovo očekávání.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím vlády uznávat jako doklad bezinfekčnosti jen očkování či prodělání nemoci, nikoliv PCR testy?
Ano
58,9 %
Ne
41,1 %
Celkem hlasovalo 22338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám