Hlavní obsah

ČSSZ potrvá ještě týdny, než začne vyřizovat penze včas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) potrvá několik týdnů, než zase zvládne vyřizovat penze v zákonné lhůtě do tří měsíců. Řekl to ve čtvrtek ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a za prodlevy se omluvil.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Do prodlení se ČSSZ dostala kvůli velkému náporu způsobenému mimořádnými valorizacemi, předčasnými důchody a výchovným. „Jsme v situaci, kdy se snažíme maximálním způsobem urychlit výpočet žádostí, které přišly. Jsme tam v prodlení, za to se omlouvám. Měli bychom se v řádu příštích týdnů dostat zpátky do zákonných lhůt,“ uvedl Jurečka.

Kvůli náporu žádostí je pak správa nestíhá vyřizovat včas v zákonné lhůtě. Průměrně jí proces zabíral 99 dnů. Hospodářské noviny uvedly, že na přiznání penze čeká 25 000 lidí.

Žádostí o odchod do předčasného důchodu je velké množství, protože lidem vyjde výhodněji, než kdyby odešli do penze řádně. Je to dáno mimořádnými valorizacemi.

Jen v posledním čtvrtletí bylo podáno 96 778 žádostí o důchod. To je oproti stejnému období roku 2021 více než dvojnásobek. Za celý rok bylo podáno 249 526 žádostí, z toho více než 80 tisíc žádostí o předčasný starobní důchod. Tato bezprecedentní situace zatížila systém zcela nestandardním způsobem, sdělilo již dříve oddělení komunikace ČSSZ.

Třetina lidí si nechala důchod proplácet, další si ho jen nechala přiznat a dál pracují.

Žadatelům, kteří požadují vyplácení důchodu a rozhodnutí do 90 dnů nedostali, úřad doporučuje případ urgovat. Žádosti pak bude zpracovávat přednostně. Těm, kteří se chystají do penze letos, radí využít možnost žádat až čtyři měsíce předem.

Jurečka by opět zkrátil dobu pojištění na důchod na 25 let

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám