Hlavní obsah

ČSSD se už chystá do vlády, referendum finišuje

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke vstupu do vlády s hnutím ANO se dnes vyjádří poslední členové ČSSD na jednání 23 místních organizací. Vnitrostranické referendum tak po čtyřech dlouhých týdnech končí. Výsledek chce vedení soc. dem. zveřejnit zítra odpoledne, podle informací Práva by mělo dopadnout kladně. První místopředseda ČSSD Jiří Zimola hovoří o účasti nad 60 procent.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva předseda ČSSD Jan Hamáček, statutární místopředseda soc. dem. Jiří Zimola a premiér Andrej Babiš

Článek

Podle informací z Lidového domu pro vládu s babišovci podporovanou KSČM hlasovalo asi 60 procent členů. Tento údaj také nedávno sdělil Hamáček i předsedovi komunistů Vojtěchu Filipovi.

Ke vstupu do vlády se už ostatně soc. demokraté začínají chystat. Poslanci zvolili nástupce předsedy Jana Hamáčka ve vedení Sněmovny, nominanti na ministry připravují své týmy.

Na pozici místopředsedy dolní parlamentní komory by měl Hamáčka, který má zastávat post ministra vnitra, vystřídat poslanec a někdejší karvinský primátor Tomáš Hanzel. Poslanci jej náhradníkem zvolili na svém jednání v úterý večer.

„Jsem samozřejmě rád, že jsem byl nominován. Pokud do té vlády půjdeme, tak bych měl být místopředsedou Sněmovny,“ sdělil Právu Hanzel, který ještě před pár měsíci patřil k odpůrcům vlády, ale postupně změnil názor.

Hamáček i další nominanti na ministry se už podle informací Práva pomalu připravují na nástup na ministerstva. Na kulturu Antonín Staněk, na zemědělství Miroslav Toman, do resortu práce a sociálních věcí Petr Krčál a na zahraničí Miroslav Poche, kterého však dosud prezident Miloš Zeman odmítá.

„Určitě jsem přemýšlel, koho bych měl rád v týmu na ministerstvu, ale dokud referendum neskončilo a výsledek není jasný, tak to nechci zveřejňovat,“ řekl Právu Staněk.

Krčál by chtěl na resortu obnovit sbor poradců a vytvořit pracovní skupinu pro přípravu důchodové reformy, Toman zase připravuje odborný tým, který by si na úřad vzal rád s sebou.

Zimola si průběh referenda pochvaloval. „Mám radost a jsem opravdu pyšný na to, že se nám podařilo vzbudit zájem členské základny na rozhodování o budoucnosti ČSSD. Účast je nad 60 procent a to svědčí o tom, že se nám záměr podařil,“ napsal Právu.

Nereptají ani odpůrci

Hamáček Právu včera nechtěl sdělit, zda je s průběhem vnitrostranického referenda spokojený. „Průběh mohu shrnout, až skončí, tj. v pátek. Nemám žádné informace o nějakých komplikacích,“ uvedl pro Právo.

Sám stráví poslední hodiny hlasování v Bratislavě, kam včera pracovně odjel se zbytkem vedení Sněmovny na společnou schůzi s vedením Slovenské národní rady.

Některým soc. dem. se nelíbilo, že na veřejnost unikly prozatímní výsledky referenda.

„Na rozdíl od pana předsedy KSČM Filipa jsem nedostal informace o tom, jak to probíhá,“ rýpnul si do Hamáčka předseda senátorů ČSSD Petr Vícha.

Na referendu si cení zejména ohlašované vysoké účasti.

„Až budeme mít konkrétní čísla, kolik lidí se skutečně účastnilo, kolik schůzí bylo usnášeníschopných a neusnášeníschopných, to budou cenné informace pro vedení, kde organizace fungují a kde ne,“ poznamenal Vícha.

Jako odpůrce vlády si nepřipadal ve vnitrostranické diskusi upozaďován. „Všichni jsme dostali stejný prostor,“ řekl Vícha.

Pozitivně hodnotil diskusi i předseda klubu poslanců a šéf ČSSD v Pardubickém kraji Jan Chvojka. „U nás v kraji referendum proběhlo férově a podle pravidel. A jsem rád, že ho provázela velmi živá diskuse. Je vidět, že členům na budoucnosti ČSSD velmi záleží,“ řekl.

Celkem mohlo hlasovat 17 683 členů z 1093 místních organizací ČSSD. Aby referendum platilo, muselo k urnám přijít alespoň 25 procent členů, tedy 4421 lidí. Což podle Zimoly rozhodně splněno je.

Včera prezident Zeman přijal na Hradě šéfa KSČM Filipa, místopředsedu strany Stanislava Grospiče a poslankyni Miloslavu Vostrou. Podle Filipa a Grospiče šlo o informativní schůzku k sestavování vlády.

„Prezidenta jsem seznámil s tím, že jsme předali ANO náš návrh dohody o toleranci a že časový harmonogram je takový, že čekáme na referendum soc. dem.,“ napsal ČTK Filip.

Výběr článků

Načítám