Hlavní obsah

Antonín Staněk

Foto: Novinky.cz s použitím psp.cz
Článek

Antonín Staněk je politik a vysokoškolský pedagog, od října 2017 je také poslancem za Olomoucký kraj. V letech 2018 a 2019 byl ministrem kultury, spor o jeho odvolání nakonec vyvolal vládní krizi. Je členem ČSSD.

Narodil se 2. března 1966 v Olomouci.

V roce 1984 dostudoval Gymnázium Šternberk. O šest let později absolvoval učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů český jazyk – občanská nauka na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde získal magisterský titul. Později získal tituly Ph.D. a docent.

Na pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci působí také jako proděkan pro studijní záležitosti a vedoucí Katedry společenských věd.

V komunálních volbách v roce 2006 kandidoval za ČSSD do zastupitelstva města Olomouce, ale neuspěl. Zastupitelem se stal ve volbách v roce 2010. 10. listopadu 2014 byl zvolen primátorem statutárního města Olomouce. V roce 2018 svůj mandát zastupitele neobhájil, a skončil tak i ve funkci primátora.

Na ministerstvu kultury

Poté, co ČSSD kývla na utvoření vládní koalice s hnutím ANO a s tichou podporou komunistů, stal se Staněk, který byl na podzim 2017 zvolen poslancem, novým ministrem kultury.

Už proti jeho jmenování se ozvaly kritické hlasy, zvláště z jeho domovské Olomouce. Dva místní památkářské spolky Staňka kritizovaly například za to, že svou nečinností umožnil developerskou výstavbu 80metrové výškové budovy v ochranném pásmu památkové rezervace města.

Největší kritika však na jeho hlavu padla poté, co v dubnu 2019 narychlo odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Své rozhodnutí zdůvodňoval interním auditem, který poukazoval na více než milionovou odměnu, kterou si Fajt nechal vyplatit od Národní galerie. Odměna byla stanovena na základě smlouvy o vytvoření autorského díla, kterou ředitel se svou vlastní institucí uzavřel. Na Fajta podal Staněk také trestní oznámení.

Opozice v odvolání však viděla jen zástupný důvod, jelikož podobně uzavřené smlouvy vznikaly i v minulosti. Staněk podle ní šel na ruku prezidentovi Miloši Zemanovi, který je s Fajtem už delší dobu ve sporu.

Na Staňka se okamžitě po odvolání sesypala kritika z české kulturní sféry a Fajta podpořili i ředitelé několika předních světových muzeí, kteří zaslali dopis premiérovi Andreji Babišovi.

Po silném tlaku, kdy Staněk postupně ztrácel podporu i ve vlastní straně, oznámil 15. května, že z postu ministra odstoupí. Svou rezignaci hodlal podat ke konci května 2019, Zeman však odmítl Staňkovu demisi přijmout.

V rámci koaliční dohody, že jednotlivé strany rozhodují o svých ministrech, odeslal 31. května premiér Andrej Babiš prezidentovi, na žádost předsedy ČSSD Jana Hamáčka, vlastní návrh na odvolání Staňka a jmenování Michala Šmardy novým ministrem.

Prezident nicméně odmítl Staňka bezodkladně odvolat a vyjádřil přání nejprve počkat na výsledky podaných trestních stíhání. Otázka odvolání Staňka nakonec způsobila vládní krizi, kdy ČSSD uvažovala i o odchodu z vlády. Hamáček v té době také uvedl, že se země ocitla na prahu ústavní krize.

Staněk byl nakonec prezidentem odvolán až 31. července. Jmenovat Šmardu do funkce však nadále odmítal. Novým ministrem kultury se stal 27. srpna Lubomír Zaorálek, který v minulosti již vedl ministerstvo zahraničí. Ještě před uvedením do funkce oznámil, že prověří kroky, které na ministerstvu Staněk prováděl.

Během posledního dne v úřadu totiž Staněk stihl odvolat šéfa Ústřední knihovnické rady Víta Richtera, údajně bez jakéhokoliv vysvětlení. Odvolal také předsedu Rady pro klasickou hudbu Mikuláše Beka, bývalého rektora Masarykovy Univerzity, a dalších šest členů devítičlenné rady a odebral památkářskou ochranu Hadích Lázní v Teplicích, čímž vyšel vstříc developerovi Jaroslavu Třešňákovi.

Staněk nadále zůstává poslancem. Je ženatý a má syna.

Články k tématu