Hlavní obsah

ČSSD se po letech zbavila stamilionových dluhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení sociální demokracie se podařilo odpoutat od letitých stamilionových dluhů, kvůli nimž byla ČSSD jednou z nejvíce zadlužených stran. Vyřešit se podle předsedy Michala Šmardy podařilo i poslední půjčku ve výši asi 144 milionů korun, kterou měla ČSSD u své akciové společnosti Cíl a jejíž splatnost byla teď na konci měsíce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ČSSD.

Článek

„Vyřešili jsme to tak, že máme ještě jednu nemovitost, která sousedí s Lidovým domem, menší dům, který chátral a měli jsme z něj nízký výnos. Pronajali jsme ho na 30 let naší dceřiné společnosti Cíl, ve které máme sto procent, a tím se podařilo pohledávku vyřešit,“ řekl Právu Šmarda. Ten loni v prosinci vystřídal ve vedení strany Jana Hamáčka.

Příští rok by tak nejstarší politická strana v Česku už neměla být hluboko v záporných číslech. „Máme ještě běžný provozní kontokorent, ale to už bychom měli příští rok zvládnout,“ doplnil. Po zvolení se zavázal ekonomicky stabilizovat stranu.

Ombudsman usmíří spory?

Způsob, jakým se smázly obrovské dluhy, však nesla část straníků nelibě. Nesouhlasili třeba s prodejem Lannova paláce, historické budovy v centru Prahy, kterou za 201 milionů koupila společnosti Pensum, což je dceřinka společnosti Finep, které ČSSD prostory v budově pronajímala.

Skládat účty bude rok fungující vedení zkraje příštího roku, na sjezdu 7. ledna v Brně. Ačkoliv nejde o volební sjezd, vybírat budou delegáti nového místopředsedu. Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček před časem odstoupil. Podle Šmardy z osobních kariérních důvodů, nikoliv proto, že by nad náročnou obrodou strany zlomil hůl.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Michal Šmarda na demonstraci ČMKOS.

Zásadním bodem bude změna stanov. Předsedu a jeho zástupce by po registraci stanov na ministerstvu vnitra napříště nevolili delegáti, ale přímou volbou všichni členové ČSSD. „Je to modernější a demokratičtější,“ řekl Šmarda. Stejný princip chce promítnout i do volby krajských funkcionářů. „Někteří se brání tomu, aby se zmenšil vliv okresních organizací, má to zejména mocenské důvody,“ dodal.

Skončit by mohlo vyřizování si účtů mezi straníky. Vzniknout má post stranického ombudsmana. „Šlo by o mediátora, který má urovnávat spory mezi členy,“ upřesnil předseda. Jméno se začne řešit až po schválení stanov.

Soc. dem. loni vypadla ze Sněmovny, získala jen 4,65 procenta hlasů. Přišla tím i o 80 procent svých příjmů, zejména ze státních příspěvků na mandát poslance. Prosincový volební model agentury STEM přisuzuje ČSSD čtyři procenta.

Volby by vyhrálo ANO. Sněmovnu by opustili lidovci a TOP 09

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám