Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO. Sněmovnu by opustili lidovci a TOP 09

Aktualizováno

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny PČR konaly nyní a strany by nekandidovaly v koalicích, pak by zvítězilo hnutí ANO se 30,8 procenta. Další na pásce by se umístila ODS se 13,9 procenta.

Článek

Na třetím místě by se umístilo hnutí SPD se 12,4 procenta, následovali by Piráti se 9,4 procenta a STAN se 6,4 procenta, které si oproti září polepšilo o jeden procentní bod. Šetření v období 29. listopadu až 5. prosince provedla na vzorku 2 005 lidí společnost STEM, výsledky průzkumu v neděli zveřejnila CNN Prima News.

„České politické scéně mezi jednotlivými subjekty zcela dominuje hnutí ANO, které jako jediné dosahuje dlouhodobě možných zisků nad 20 procent. Hnutí SPD získává v době zjitřených nálad a nejistých výhledů díky svému dlouhodobě protestnímu založení,“ uvedli autoři průzkumu.

Ačkoliv vládní koalice Spolu jako celek má podporu dlouhodobě poměrně stabilní, tak podpora jednotlivých stran uvnitř uskupení se mění a voliči se mezi jednotlivými subjekty přesouvají. Do Poslanecké sněmovny by se nyní nedostali vládní lidovci a TOP 09, kteří by podle aktuální nálady voličů skončili těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní komory parlamentu.

„Část voličů stran koalice Spolu nemá ve výběru konkrétní strany (ODS, KDU-ČSL nebo TOP 09) jasno. Tato proměnlivá podpora se u obou menších stran projevuje v nejistotě výsledku pohybujícího se kolem pětiprocentní hranice,“ míní výzkumníci.

Druhé kolo bez Babiše? Hilšer s Fischerem k tomu mohou přispět, míní sociologové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám