Hlavní obsah

ČSSD pošle do boje o Senát Mládka, Humla i Šlégra

Sociální demokraté chtějí do podzimních doplňovacích voleb do Senátu, v nichž budou obhajovat 12 mandátů, vyslat bývalé i současné poslance, ale též ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Vedle něj se budou o hlasy voličů ucházet i poslanci Stanislav Huml, Pavel Ploc či bývalý hokejista a svého času rovněž poslanec Jiří Šlégr. Kandidáty, které posvětilo předsednictvo, musí ještě schválit řadoví členové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Šlégr se chce vrátit do vysoké politiky.

Článek

Sociální demokraté v senátních volbách před šesti lety získali 12 mandátů z 27. Jejich letošním cílem je podle předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky udržení nejsilnějšího senátního klubu a také to, aby v čele horní komory mohl nadále pokračovat sociální demokrat Milan Štěch.

K volebnímu úspěchu by sociálním demokratům podle představ vedení strany měli dopomoci i ministr Mládek a nynější asistent trenéra hokejového Litvínova Šlégr, jejichž nominace patří k nejzajímavějším. V případě Mládka se mluví o tom, že by výsledek jeho kandidatury v obvodu Tábor mohl ovlivnit i jeho ministerskou budoucnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

V současné vládě je jediným ministrem, který ve funkci vyhrál senátní volby, Jiří Dienstbier (ČSSD). Další dva někdejší členové kabinetu Marcel Chládek (ČSSD) a Antonín Prachař (ANO), kterým se z pozice ministra nepodařilo předloni v senátních volbách uspět, už ve vládě nejsou.

I když neúspěch přímo s jejich odvoláním nesouvisel, ovlivnil podle pozorovatelů negativně sílu jejich postavení.

Šlégr se vrací

Šlégrova kandidatura v obvodu Most je zajímavá kvůli jeho ne vždy ideálním vztahům se sociální demokracií. Za ČSSD, vedenou tehdy Jiřím Paroubkem, se Šlégr dostal v roce 2010 do Sněmovny, posléze ale Paroubka následoval do strany LEV 21 a často po jeho boku jako jediný další poslanec tohoto uskupení vystupoval na tiskových konferencích.

V červnu 2013 se Šlégr vzdal poslaneckého mandátu s tím, že se chce vrátit do "čistého sportovního prostředí". Nyní si k politice a k ČSSD znovu našel cestu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Nezajímavá není ani kandidatura poslanců Stanislava Humla a Pavla Ploce, kterým by přechod do Senátu zaručil dalších nejméně šest let v politice. Volební období současné Sněmovny naproti tomu skončí už na podzim příštího roku.

Schválení Humla předsednictvem sociální demokracie přitom nebylo podle informací ČTK vůbec jednoduché. Někteří sociální demokraté podle jednoho ze zdrojů poukazovali na některé kontroverzní názory poslance, například na zahraniční politiku.

V horní komoře se v barvách sociální demokracie budou snažit udržet i někteří současní senátoři včetně Zdeňka Škromacha, Petra Gawlase nebo Jaromíra Strnada. V některých obvodech budou členové ČSSD vybírat kandidáta z více možností.

Přehled dosavadních nominací za ČSSD v jednotlivých volebních obvodech:
obvodkandidát
Karlovy VaryPavel Čekan
MostJiří Šlégr
Plzeň-městoDagmar Terelmešová
Český KrumlovJindřich Florián
TáborJan Mládek
BerounJiří Peřina
Praha 11Miroslava Skovajsová
Praha 10jméno kandidáta dosud není jasné
Praha 6jméno kandidáta dosud není jasné
MělníkStanislav Huml
Ústí n/LVítězslav Štefl
LiberecPavel Ploc
JičínJosef Táborský
Pavel Hlaváč
Kutná HoraJaromír Strnad
PardubiceVladimír Ninger
Ústí n./OrlicíDalibor Zelený
Miroslav Stejskal
BlanskoIvo Polák
JihlavaRudolf Chloupek
Brno-město-venkovJan Žaloudík
Brno-městoJiří Čejka
OlomoucMartin Tesařík
BruntálLadislav Velebný
Milan Horna
Nový JičínJaroslav Dvořák
Ostrava-městoMarian Starý
Vladimír Majer
Josef Pravda
Frýdek-MístekPetr Gawlas
KroměřížJaroslav Chmelař
HodonínZdeněk Škromach
zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Foto: Novinky

Stanislav Huml

Foto: Milan Malíček, Právo

Sportovní expert stínové vlády ČSSD Jiří Šlégr

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám