Hlavní obsah

Jan Mládek

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Jan Mládek je ekonom a politik ČSSD. Do února 2017 byl ministrem průmyslu a obchodu ČR a do října 2017 poslancem. Ve vysoké politice působí už od roku 2002. Dvakrát mu nebyla udělena bezpečností prověrka, o kterou žádal. Proslul také svou prostořekostí, za svá neuvážená slova se několikrát omlouval.

Mládek se narodil 1. června 1960 v Jindřichově Hradci. Absolvoval VŠE v Praze, v roce 1990 pak získal titul kandidáta věd na Prognostickém ústavu ČSAV.

Od roku 1987 do roku 1989 byl členem KSČ. V ČSSD je od roku 1995.

V 90. letech vykonával funkci poradce ministra hospodářství a byl zástupcem guvernéra České národní banky v Mezinárodním měnovém fondu.

Od roku 1999 do května 2001 působil na pozici náměstka ministra financí Pavla Mertlíka. V té době žádal o prověrku na stupeň tajné u Národního bezpečnostního úřadu. Nedostal ji.

Spekulovalo se o tom, že se v jeho okolí pohybují lidé navázaní na ruskojazyčné mafie. Mělo to souviset s jeho pozdější druhou manželkou, Ruskou Marií Chlustovou. Mládek dostal prověrku pouze na základní stupeň vyhrazené, kterou úřad udělí prakticky komukoliv s čistým trestním rejstříkem.

Pozici náměstka Mládek opustil. Roli v tom hrála i jeho prostořekost. Lidové noviny tehdy upozornily na to, že při prodávání Komerční banky řekl Italům, že nemají šanci, pokud do ČR nepřinesou další investici. Mládek to nejprve popřel, pak se omlouval tím, že je pod tlakem premiéra, tehdy Miloše Zemana. Ten se od toho ale distancoval.

O prověrku požádal podruhé v roce 2005. NBÚ Mládka prověřoval rok, pak práci zastavil, protože Mládek nebyl schopen vysvětlit, proč prověrku vůbec potřebuje. Nepracoval v žádné pozici, která by to vyžadovala. Od listopadu roku 2005 do srpna 2006 byl sice ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Paroubka, ministři ale prověrku nepotřebují.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jan Mládek byl ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Paroubka

V červnu 2002 se stal poslancem, mandát mu skončil v roce 2005. Členem dolní komory je opět do roku 2013. V roce 2010 neúspěšně kandidoval v senátních volbách na Táborsku.

Živnostníci paraziti

V roce 2010 se Mládek stal stínovým ministrem financí za ČSSD a předpokládalo se, že jím bude i ve skutečném kabinetu. Když se ale o tři roky později jednalo o vzniku vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL, byl navržen na post ministra průmyslu. Finance připadly předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

V březnu 2013, několik měsíců před volbami, z něj vypadl další výrok, který musel vysvětlovat a posléze se omlouvat. Na sjezdu strany představoval nové daňové plány a živnostníky přirovnal k parazitům na zaměstnancích. ČSSD jeho výrokem utrpěla a všichni museli veřejnost přesvědčovat, že to rozhodně není názor strany. Ozývaly se hlasy, že by Mládek neměl být ve stínové vládě.

Opět ty prověrky

Při zaznění Mládkova jména na ministra průmyslu vytáhl prezident Miloš Zeman historii s prověrkami ze začátku století. Znovu upozornil na to, že Mládek prověrky nezískal a může být bezpečnostním rizikem.

Sobotka ale na Mládkovi trval a Zeman ho v lednu 2014 jmenoval ministrem průmyslu a obchodu ČR.

Spor o mobilní operátory a odvolání

Dne 20. února 2017 oznámil premiér Bohuslav Sobotka, že navrhne prezidentu Miloši Zemanovi, aby Mládka ke konci února 2017 odvolal z funkce ministra. Jako důvod Sobotka uvedl svou dlouhodobou nespokojenost s chodem Ministerstva průmyslu - zejména se jednalo o přístup k mobilním operátorům a některé výroky zaznívající z ministerstva, které pobouřily veřejnost.

Do zákona o elektronických komunikacích chtěl Mládek prosadit paragraf, který by spotřebitelům znemožnil vyjednat si u operátora individuální tarif.

Několik týdnů předtím sklidil kritiku kvůli prohlášení, že roaming je elitářská záležitost pro pět procent lidí. Domnívá se, že tři milióny Čechů jedou do zahraničí jednou ročně, většina z nich do Chorvatska na pobřeží. „To se dá doložit. Další tři milióny jsou ta elita, která jezdí pořád – služebně, na dovolenou, furt,“ prohlásil Mládek.

Další problém kvůli cenám za mobilní data vyvolal Mládkův náměstek Lubomír Bokštefl, který lidem vzkázal, že pokud chtějí ceny za mobilní služby, jako mají v Polsku, ať tam odjedou. Kvůli přehmatu dostal náměstek důtku, vyhazov dostal ředitel komunikace Roman Prorok, který prý Bokštefla dostatečně nepřipravil.

Prezident 28. února 2017 Mládka opravdu odvolal. Sám Mládek přitom svoji funkci nabídl premiérovi už na podzim roku 2016 po volbách, když neuspěl jako kandidát do Senátu. Sobotka rezignaci nepřijal – uvedl, že to pro něj není téma a že Mládek je zkušený ministr.

Dne 26. října 2017 Mládkovi zanikl poslanecký mandát.

Mládek je podruhé ženatý, má pět dětí.

Články k tématu