Hlavní obsah

ČSSD mění jméno i logo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) je odhodlaná vrátit se do vrcholné politiky a oprostit se od chyb z minulosti. I proto strana na svém sobotním 45. sjezdu v Plzni představila jakýsi restart, který tvoří změna stylu komunikace, loga i jména. Nově se tak strana bude jmenovat „Sociální demokracie“.

Foto: Právo

Česká strana sociálně demokratická mění název na Sociální demokracie. Na snímku je předseda strany Michal Šmarda

Článek

„Dostali jsme od vás na sjezdu v Brně úkol, abychom po letech tápání, kdy jsme obraceli kormidlo tu doleva, tu doprava a střídali loga a barvy, jako by to bylo důležité, tak abychom tentokrát provedli skutečnou, promyšlenou a razantní změnu: jednou z definic šílenství je to, když pořád dokola opakujete ty samé chyby, s těmi samými lidmi, a očekáváte rozdílný výsledek. Už takoví být nechceme,“ představil delegátům na sjezdu rebranding strany předseda Michal Šmarda.

„Jsou chvíle, kdy nestačí víc pracovat, trochu lépe se obléci nebo být radikálnější a ukřičenější. Jsou chvíle, kdy narazíte na hranice, které se překonat nedají. V té chvíli právě jsme. Pokud Sociální demokracie má získat sílu, musí projít mnohem větší proměnou, než jakou jsme kdy byli ochotni podstoupit. Musíme se změnit z gruntu. Jestliže chceme straně dávat novou tvář, tak to nesmí být jen nová fasáda na polorozbořené budově,“ dodal Šmarda.

Se Šmardou, že je výrazná změna potřebná, souhlasilo v následném hlasování 152 delegátů z celkových 178 přítomných delegátů. Potřeba bylo 2/3 hlasů, což je 119.

Foto: Právo

Michal Šmarda ukazuje na sjezdu nové logo

Málo bojujeme za lidi, říká Šmardův vyzývatel v soc. dem.

Domácí

Nejstarší tradiční politická strana

ČSSD, která je nejstarší tradiční politickou stranou, tak odteď ponese název „Sociální demokracie“. Nové logo zobrazuje oranžový okvětní lístek růže, která byla tradičním znakem strany, v němž je bílou barvou napsána nová oficiální zkratka strany „SOCDEM“.

Proti změně názvu se ještě před hlasováním neúspěšně postavil například bývalý místopředseda strany, exministr práce a sociálních věci a někdejší senátor ČSSD Zdeněk Škromach. „Nikdo z nás nemá mandát hlasovat pro změnu názvu strany,“ pokusil se zamezit změně Škromach s tím, že logo a „barvičky“ jsou jedna věc, o názvu by ale měla proběhnout hluboká vnitrostranická diskuse. Nebyl však jediný, kdo se ohradil vůči změně názvu. Pochyby zazněly i vůči změně zkratky ČSSD na SOCDEM.

Na nesouhlasné argumenty následně reagovalo několik delegátů. „Myslím si, že sjezd je suverén a může si odhlasovat cokoliv,“ oponoval například Škromachovi jeden z hlasů.

Strana se dlouhá léta potýká s úbytkem voličů, a tedy s klesajícími preferencemi, což vygradovalo v minulých parlamentních volbách v roce 2021, kdy se strana poprvé za třicet let do dolní komory parlamentu nedostala.

Primárním cílem Sociální demokracie je tedy uspět v roce 2025 v parlamentních volbách a vrátit se zpět do Poslanecké sněmovny. Strana se nyní v průzkumech veřejného mínění pohybuje pod pětiprocentní hranici potřebné pro vstup do Sněmovny, podle květnového průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News by sociální demokraté získali 4,1 procenta hlasů. Důležité ale budou pro Sociální demokracii také volby do evropského parlamentu, jež se uskuteční příští rok, v těch minulých se totiž ČSSD do europarlamentu vůbec nedostalo.

Heslem pro sociální demokraty bude „Lidskost místo sobectví“. Odkazovat to má na úspěšné období Sociální demokracie v devadesátých letech, kdy s podobným mottem „Lidskost proti sobectví“ strana šla pod vedením Miloše Zemana do voleb v roce 1996.

Zdecimovaná soc. dem. hledá svěží vítr, sází na změnu názvu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám