Hlavní obsah

ČR by chtěla minimálně 77 tanků Leopard 2A8

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by Česká republika pořizovala tanky Leopard 2A8  v rámci společného tendru s Německem, měla by zájem nejméně o 77 kusů techniky. Po jednání s německým protějškem Borisem Pistoriusem to v pátek uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Foto: ČTK

Slavnostní převzetí tanku Leopard 2A4, který ČR dostala darem z Německa

Článek

Ministryně uvedla, že ČR by měla zájem podílet se na výrobě a servisu strojů.

Zájem zapojit se k německému tendru sonduje Černochová od května, kdy získala pověření kabinetu. Další informace by k zakázce za desítky miliard korun měl resort sdělit na podzim.

Zapojení do tendru by mělo zlepšit vyjednávací podmínky, snížit cenu i čas dodávky moderních strojů, které by měly nahradit zastaralé T-72 i jejich modernizované varianty, jimiž česká armáda disponuje v současnosti.

Od Německa mají Češi přislíbeno 14 tanků Leopard verze 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel. Několik strojů již armáda dostala a vojáci se s nimi seznamují. Jde o náhradu za techniku darovanou Ukrajině, která se brání ruské agresi.

Česko bude jednat s Německem o nákupu nových tanků Leopard

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám