Hlavní obsah

Chystá se web na nahlašování kyberzločinů

Kybernetická kriminalita ve srovnání s loňským rokem významně stoupla. Policisté proto chystají web, kam budou lidé moci nahlašovat, pokud se na internetu stanou obětí podvodu, krádeže, zneužití nebo vydírání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„K 31. srpnu jsme zaznamenali 12 083 skutků spáchaných v kyberprostoru. Nárůst je opravdu obrovský – za celý loňský rok jsme zaznamenali 10 957 skutků. Blíží se Vánoce, což je období, kterého pachatelé zneužívají, takže čísla budou ještě vysoká,“ řekl tento týden na setkání o internetové bezpečnosti pořádaném Institutem pro politiku a společnost Ondřej Kapr z Úřadu kriminální policie a vyšetřování.

Podvodnou banku jde odhalit těžko

Kybernetickou kriminalitu si vyšetřovatelé rozdělili na dvě části. Jedna se týká sofistikovaných útoků na kritickou infrastrukturu, typicky na nemocnice či úřady, a druhá tkví v nejrůznějších internetových podvodech. Těch je většina.

Nejčastěji se policie setkává s takzvaným phishingem – to je podvodná technika používaná k získávání citlivých údajů. Podvodníci se takto chtějí dostat k číslům bankovních karet nebo přihlašovacím údajům internetového bankovnictví, popřípadě rovnou k odeslání peněz.

Potravinové doplňky i falešné investice. Jaké triky zkouší podvodníci na Čechy

Bezpečnost

„Nejčastěji jde o podvodného bankéře. Pachatelé se vydávají za nějakou autoritu – banku nebo policii – a snaží se manipulovat oběti, aby jim převedly finanční prostředky. Manipulace je na obrovské úrovni a pachatelé dokážou napodobit jakékoli telefonní číslo,“ uvedl Kapr.

Podvodníci volají nebo rozesílají SMS a u toho využijí informaci, kterou o své oběti získají, třeba u jaké banky má vedený účet. Dokážou pak napodobit infolinku, kde tvrdí, že jde o dočasné bezpečnostní opatření. To v případě potřeby umocní dalším hovorem, tentokrát falešného policisty, který tuto verzi potvrdí.

Nebezpečné triky počítačových pirátů

Bezpečnost

Odborník na kyberbezpečnost a ředitel pro technologické standardy z Microsoftu Dalibor Kačmář varoval, že „někdy je obtížné i pro edukovaného člověka rozeznat, že se na něj útočí“. „Proto vznikly principy, kterým říkáme ‚nulová důvěra‘ – tedy očekávat, že útoky mohou přijít odkudkoli, a přiznat si, že můžeme být jako jednotlivci, malá i velká firma, jejich cílem,“ poznamenal.

Kvůli zvyšující se kyberkriminalitě policisté sestaví tým expertů, jenž bude k dispozici pro členy policejních útvarů, které nejsou na kyberzločiny přímo specializované. „Chceme zabránit tomu, aby běžný občan, který je podveden, přišel na základní článek policie – obvodní místní oddělení – a tam se setkal s nepochopením,“ popsal Ondřej Kapr.

Nový systém

Chystá se také systém na oznamování podezřelých aktivit na internetu pro běžné občany. V současné době totiž ne­existuje žádná speciální webová stránka, kam by mohli lidé podvody efektivně nahlašovat, kromě běžného postupu při podání trestního oznámení.

Kyberzločinci cílí na hráče. Viry šíří skrze falešné hry

Bezpečnost

„Ten aktuální způsob je trochu zkostnatělý a pro nás je až zátěž, aby nás občané informovali o každé věci, která se stane na internetu. My ty informace ale chceme, proto by měl být nový systém daleko efektivnější,“ dodal s tím, že podoba systému se teprve tvoří.

Podle Luboše Fendrycha, ředitele Odboru vzdělávání v Národním úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), se pachatelům útoky povedou většinou kvůli pochybení běžného uživatele. Pomohla by proto širší osvěta a větší prevence.

Bezpečnostní prostředí se zhoršuje a instituce na to reagují. To potvrdil poslanec a člen výboru pro bezpečnost Robert Králíček (ANO). „Legislativa je ukrutně pomalá a kyberhrozby jdou tak rychle dopředu, že než my se shodneme napříč politickým spektrem, aby to prosvištělo Sněmovnou a Senátem, tak přijde zase něco nového,“ uvedl s tím, že je potřebné vkládat více peněz do prevence a vzdělávání.

Kyberzločinci využívají novou techniku Browser-in-the-Browser, varoval NÚKIB

Bezpečnost

Policie sleduje počet trestných činů spáchaných v kyberprostoru od roku 2011. V tomto roce evidovala 1502 trestných činů, v roce 2019 už to bylo 8417. Kromě nejrůznějších podvodů spadá pod kyberkriminalitu také vydírání, mravnostní delikty, podněcování k nenávisti nebo šíření poplašné zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám