Hlavní obsah

Kyberzločinci cílí na hráče. Viry šíří skrze falešné hry

Buddy Toss, Ultimate Custom Night nebo Chuchel. To jsou názvy podvodných verzí her, přes které se v uplynulém měsíci často šířily škodlivé kódy. Upozornili na to bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset s tím, že v dubnu kyberzločinci zneužívali k šíření nezvaných návštěvníků také aplikace pro řidiče.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Právě tato změna taktiky, kdy začali kyberzločinci hojně využívat podvodné verze aplikací, velmi zamíchala žebříčkem nejrozšířenějších mobilních hrozeb. Do jeho čela se vyšvihnul trojský kůň Andreed, který nebyl do té doby příliš známý. Aktuálně ale stojí za 40 % všech odhalených hrozeb.

Na napadeném zařízení tento nezvaný návštěvník agresivně zobrazuje nevyžádanou reklamu. „Škodlivý kód Andreed jsme detekovali v případě velké škály nelegitimních aplikací z jednoho neoficiálního obchodu třetí strany. Reklamy v těchto aplikacích jsou agresivní a prakticky se jich nedá zbavit,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Stáhnout si trojského koně Andreed mohou lidé především z neoficiálních obchodů s aplikacemi pro systém od Googlu. „K šíření škodlivého kódu byly v dubnu ve velkém využívány různé hry. Čeští uživatelé stahovali trojského koně Andreed nejčastěji spolu s verzí hry Buddy Toss nebo Chuchel,“ doplnil Jirkal.

Kyberzločinci útočí v Česku stejným virem jako na Ukrajině

Bezpečnost

Nebezpečný bankovní virus

Druhá příčka patří škodlivému kódu Cerberus, který opanovává přední příčky žebříčku pravidelně již delší dobu. „Bankovní malware Cerberus je škodlivý kód, který lze veřejně sehnat na černém trhu, což výrazně usnadňuje jeho šíření. V dubnu jsme tak v Česku detekovali hned několik jeho malware rodin,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

„Útočníci se i v jeho případě zaměřili na šíření prostřednictvím her. Nejčastěji jsme Cerberus objevili například v hororové hře Ultimate Custom Night. Cerberus se ale tentokrát šířil také přes nelegitimní verze aplikací k vozidlům Kia nebo Hyundai. Opět to jen poukazuje na vynalézavost útočníků a na skutečnost, že v případě stahování z neoficiálních zdrojů je riziko stažení malwaru spolu s nabízenou hrou nebo jinými aplikacemi opravdu vysoké,“ doplnil Jirkal.

Třetím nejčastěji detekovaným škodlivým kódem byl v uplynulém měsíci dropper Agent.JDU. Vydával se nejčastěji za aplikace k editování videí nebo zvukových stop. Celý žebříček nejrozšířenějších škodlivých kódů naleznete v tabulce níže:

TOP 10 hrozby v ČR pro platformu Android – duben 2022:
1.Android/Andreed trojan (40 %)
2.Android/Spy.Cerberus trojan (10,12 %)
3.Android/TrojanDropper.Agent.JDU trojan (2,74 %)
4.Android/Triada trojan (2,44 %)
5.Android/Agent.DAC trojan (1,65 %)
6.Android/FakeApp.KD trojan (1,46 %)
7.Android/TrojanDownloader.Agent.WI trojan (1,40 %)
8.Android/Monitor.Cerberus application (1,28 %)
9.Android/Spy.Agent.CBT trojan (1,22 %)
10.Android/Agent.CZB trojan (1,22 %)

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

10 nejobávanějších virů českého internetu

I v posledním měsíci loňského roku zůstal vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem pro počítače s operačním systémem Windows spyware Agent Tesla. Stál za každým...

Výběr článků

Načítám