Hlavní obsah

Cestovky Babiše ignorují. Směrodatné je pro ně ministerstvo zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výzva premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Češi nejezdili nikam do Itálie, je nesmyslné rozhodnutí, pokud není vyhlášen zákaz cestování Italů do Česka. Tuzemské cestovní kanceláře budou zatím postupovat jako dosud a počkají na doporučení ministerstva zahraničí, které je pro ně směrodatné, řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

V rozhovoru pro Českou televizi Papež dále uvedl, že prohlášení premiéra považuje za populismus. V Itálii bylo podle něj za posledních 14 dní 30 000 Čechů, z toho 15 000 s cestovní kanceláří a 15 000 se do země vypravilo individuálně. Návštěvám nyní dominují lyžařská střediska. Zájem je také o Řím či Florencii, řekl.

Za populistický krok považuje výzvu premiéra také jednatelka CK Fede Yvetta Federici. „Je nám všem z Babiše špatně. Jeho populismus nezná hranice. To je ten pravý, který má co hovořit o morálce cestovních kanceláří, než aby si předem ověřil, jakým způsobem pracujeme - on hlásá vodu a sám pije víno,” uvedla.

Řídit stát jako kabaret SuperStar. Otec se dozvěděl výsledky testů svých dětí z televize

Koronavirus

Podle jednatelky CK Italia Travel Kamily Riva je premiérova výzva z hlediska bezpečnosti řešením, ale nelze to považovat za důvod pro nárok na bezplatné storno zájezdu, sdělila. „Ubytovatelé se neustále brání, že nemají nemoc COVID-19 (kterou způsobuje nový typ koronaviru) přímo ve střediscích, místní úřady vydávaly oficiální prohlášení o nulovém nakažení v oblasti,” uvedla.

Provozovatelé v Itálii podle ní ale nechtějí přijít o rezervace, proto nyní přistoupili na kompromis, kdy si klienti mohou vybrat pobyt v létě nebo příští zimní sezoně. „Jsme připraveni na to, že se několik měsíců nebudou prodávat zájezdy, to po deseti letech fungování Italia Travel ustojíme, ale bezplatná storna nikoli,” dodala.

Nejezděte nikam do Itálie, vyzval Babiš

Babiš po pátečním jednání s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou ráno vyzval Čechy, aby kvůli koronaviru nejezdili nikam do Itálie. Lidé, kteří se odtud budou vracet, mají zůstat dva týdny doma.

Lékař z Prahy se vrátil z Itálie nakažený, ještě dva dny ordinoval

Koronavirus

O změně postoje k návštěvám Itálie informoval krátce před společným jednáním s hejtmany na Twitteru. Babiš také požádal zaměstnavatele, aby zaměstnancům, kteří mají zůstat doma dva týdny po návratu z Itálie, umožnili pracovat na dálku.

Stát dosud doporučoval českým občanům necestovat do čtyř italských regionů, dokud se nevyřeší tamní situace s rozšířením koronaviru. Jde o regiony Lombardie, Veneto (Benátsko), Emilia Romagna a Piemont. Podle čtvrtečních údajů se v Itálii prokázala nákaza u 3858 lidí, zemřelo jich 148.

V informaci aktualizované v pátek v 8:45 ministerstvo zahraničí doporučuje občanům necestovat pouze do regionů na severu Itálie do doby vyřešení sanitární situace. Uvádí také, že vzhledem k aktuální epidemiologické situaci ministerstvo zdravotnictví prosí všechny lidi, kteří se ze zasažených čtyř oblastí vracejí, aby po příjezdu zůstali doma a telefonicky kontaktovali svého lékaře nebo hygienickou stanici ve svém kraji a poradili se.

Hygienici mají první případ přenosu koronaviru na území Česka

Koronavirus

Od čtvrtka platí kvůli koronaviru zákaz ministerstva zdravotnictví pro přímé lety do severní Itálie a Jižní Koreje. Letecké společnosti ČSA, Ryanair a easyJet proto zrušily pro příštích 14 dní zhruba 70 letů mezi ČR a pěti severoitalskými městy. Už dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny.

U téměř všech zatím prokázaných českých případů hygienici mluví o přenosu z Itálie, kam Češi jezdí často lyžovat. Zatímco pražským dětem a žákům části okresů už jarní prázdniny skončily, měli by se o víkendu vracet z prázdnin lidé z okresů Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice a Nový Jičín.

Poslední prázdninový turnus začíná v pondělí a platí pro okresy Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod a Bruntál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám