Hlavní obsah

Česko dostalo od WHO přes prsty: Situace s koronavirem je znepokojivá

• Aktualizováno
Novinky, jas

Česká pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO) je znepokojena šířením koronaviru v ČR. Konstatuje mimo jiné, že řešením situace není zastavení trasování kontaktů nakažených, ale navýšení testovacích kapacit. O trasování pouze vážných případů hovořil v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO). Ten WHO vzkázal, že by měla mlčet.

Foto: Cecilia Fabiano, ČTK/AP

Testování na covid-19

Článek

„Situace v České republice je nyní znepokojivá. Data ukazují zvýšenou a rostoucí úroveň šíření infekce napříč mnoha kraji a okresy,“ konstatovala pobočka na Facebooku a připomněla, že nyní ČR zaujímá 16. místo ve čtrnáctidenním výskytu covidu-19, „což znamená nárůst o 75 % oproti předchozím dvěma týdnům“. Hůře je na tom v Evropě pouze sedm zemí.

„Řešením není zastavit trasování, ale rychle navýšit kapacity a rozšířit služby, což je vždy možné. Jedná se o naprostý základ, který musí být úřady schopny zajistit,“ uvedla WHO.

Premiér v reakci na zprávu uvedl, že by WHO, která „nedoporučila roušky a ani nevěděla, že je pandemie měla mlčet”.

Zveřejnil rovněž tabulku s přepočtem úmrtí na počet obyvatel, která pro ČR vychází příznivěji neboť nereflektuje nárůst počtu potvrzených případů.

Hygienici přitom podle Babiše zvažují, že budou trasovat pouze vážné případy onemocnění covid-19. Což by znamenalo, že lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženou osobou, která ale nemá vážné příznaky, by nemuseli do karantény a nikdo by nezjišťoval, zda covid mají, či nikoliv.

Trasování jen u vážných případů, hygiena nestíhá. Lidé s respirátorem by nemuseli do karantény

Domácí

Tím by se uvolnily kapacity, které se hygienikům nedostávají.

Součástí změny systému trasování by mohlo být také to, že lidé při použití respirátoru a dodržení dostatečné vzdálenosti od nakažené osoby by nemuseli do karantény. Jasno by mělo být do pátku.

Minulý týden přitom premiér hovořil o tom, že kapacity trasování nemohou mít strop.

Reklama

Výběr článků

Načítám