Hlavní obsah

Za všechno můžete vy, řekl v Praze ruský velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské velvyslanectví ve středu v reakci na předvolání velvyslance Alexandra Zmejevského k podání vysvětlení na ministerstvo zahraničí v souvislosti s událostmi na východě Ukrajiny odmítlo odpovědnost za eskalaci napětí. Vina je podle ambasády na straně Západu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij

Článek

Evropská unie i další země se na Rusko v souvislosti s uznáním dvojice separatistických republik na východě země rozhodly uvalit sankce. Kritiku za porušení mezinárodního práva si vyslechl i Zmejevskij.

Podle velvyslance nicméně přišla česká strana „se sadou známých obvinění Západu vůči Rusku“.

Zmejevskij měl odmítnout tvrzení, že se Rusko chystá zaútočit na Ukrajinu, a měl české straně předat „materiály, které jasně svědčí o porušování Minských dohod Kyjevem, a také desítky fotografií obětí zločinů spáchaných ukrajinskou armádou a nacionalisty na civilistech“ v obou separatistických republikách.

Česko je připraveno na nejhorší scénář vývoje na Ukrajině

Domácí

Západní země podle Rusů sedm let povzbuzovaly Ukrajinu k odmítání plnění Minských dohod.

„Připomněli jsme nedávné dodání Českou republikou Ukrajině více než čtyř tisíc dělostřeleckých granátů, čímž se Praha tak chlubí (jak to odpovídá směrnici EU o zákazu dodávek zbraní do regionů, kde by to mohlo vést k porušení mezinárodního humanitárního práva a prohloubit vnitřní ozbrojené konflikty?),“ uvádí stanovisko ambasády, která zopakovala i propagandistické tvrzení o zabíjení civilistů, teroristických útocích či sabotážích ze strany Ukrajinců.

Ruský velvyslanec byl v Praze na koberečku. Česko je rozhořčené, slyšel podle Lipavského

Domácí

České straně velvyslanec doporučil, aby nevyhrožovala sankcemi a místo toho usilovala o diplomatické řešení.

Uznání obou separatistických republik je podle Ruska opodstatněné, zatímco tvrzení o porušení mezinárodních závazků a práva jsou nepatřičná.

Rusko zkraje týdne uznalo samozvanou povstaleckou Doněckou a Luhanskou republiku na východě Ukrajiny, šéf Kremlu Vladimir Putin pak nařídil vyslat do těchto republik ruskou armádu, která tam podle něj má zajistit mír.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám