Hlavní obsah

Čáp, kterého někdo postřelil v Příboře, zůstane v zajetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zajetí dožije svůj život čáp bílý, kterého někdo před Velikonocemi těžce postřelil v Příboře na Novojičínsku. Po střelci, který se dopustil týrání zvířat, už pátrá policie.

Foto: Záchranná stanice Bartošovice, Právo
Článek

Ptáka, který poslední léta hnízdil od jara do podzimu na komínu někdejší Lonky Příbor, zranil neznámý střelec ve čtvrtek 6. dubna. Právě nedaleko od restaurace U Čápa, která stojí pod komínem, lidé postřeleného samce našli. Ještě téhož dne byl operován na veterinární klinice v Ostravě-Porubě. Utrpěl tříštivou zlomeninu pažní kosti, která je součástí křídla. V těle mu navíc zůstal uvázlý brok. „To je strašně těžké zranění, traumatické. Těžká fraktura, po té střelbě má poničené vnitřní tkáně,“ popsal vedoucí Záchranné stanice v Bartošovicích Petr Orel.

Uvedl, že čáp z nejhoršího ještě venku není. „Určitě ne. Ten stav se sice pomaličku zlepšuje, ale opravdu pomalu,“ upozornil Orel s tím, že čápa musí zaměstnanci záchranné stanice krmit.

„Pokud všechno půjde dobře, tak za asi čtyři týdny absolvuje kontrolní rentgen, a pak se uvidí, jak to srůstá nebo nesrůstá. Byla to těžká fraktura, a to je vždycky velký otazník. Jako že by lítal tak, aby se vypustil, tak na to naděje není. Vypadá to, že zůstane v trvalé péči. Nechci předbíhat, ale už jsem taková zranění viděl,“ poukázal vedoucí stanice.

V Příboře na Novojičínsku našli postřeleného čápa

Domácí

Policisty upozornil na zraněného čápa Český svaz ochránců přírody Nový Jičín, který stanici v Bartošovicích provozuje. Policejní mluvčí René Černohorský uvedl, že kriminalisté šetří případ jako přečin týrání zvířat. „Jakékoli informace, které by vedly ke zjištění pachatele či k důvodům jeho protiprávního chování, lze kdykoli telefonicky sdělit, byť i anonymně, na bezplatnou policejní linku tísňového volání 158,“ sdělil mluvčí.

Samice, která se samcem tvořila pár, ale dlouho sama nezůstala. V hnízdě už je s jiným samcem čápa. „Od minulého čtvrtka už má nového. Objevil se hned na druhý den,“ potvrdila obsluha restaurace U Čápa, která má čapí hnízdo na komíně jako na dlani, protože jej snímá kamerou.

Čápi se vracejí. Máte jejich hnízdo v okolí? Můžete se zapojit do jejich pozorování a pomoci tak ornitologům

Zahrada

Reklama

Výběr článků

Načítám