Hlavní obsah

Čápi se vracejí. Máte jejich hnízdo v okolí? Můžete se zapojit do jejich pozorování a pomoci tak ornitologům

S příchodem teplých dnů se do Česka začali vracet čápi bílí a postupně obsazují svá hnízdiště. Pokud víte o hnízdišti ve vašem okolí, nebo dokonce patříte k těm šťastným, u nichž si čápi našli domov, můžete ornitologům pomoci s jejich pozorováním. Přispějete tak k většímu povědomí o těchto krásných, ušlechtilých ptácích.

Foto: ČSO/Ludmila Korešová

První čápi se k nám začali vracet. Kdo chce, může pomoci ornitologům s jejich sledováním

Článek

„V programu občanské vědy Čapí hnízda sledujeme průběh hnízdění čápů od roku 2014. Sledování čápů je velmi oblíbené, lidem přináší radost a jejich pozorování není náročné, uvádí Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické (ČSO). Do programu nazvaného Čapí hnízda se přitom může zapojit úplně každý. Zajímavou zábavu a osvětu představuje pozorování čapích hnízd zejména pro rodiny s dětmi a školní kolektivy, příjemným zpestřením může být rovněž pro všímavé seniory.

Lidé mohou pozorování čápů zařadit například jako jednu z aktivit do svých výletů do přírody. Spojí tím tak příjemné s užitečným: Projdou se na čerstvém vzduchu a zároveň pomohou monitorovat průběh hnízdění těchto ptáků. I když někteří čápi již přilétli (patrně ze střední nebo jižní Evropy), většina se začne vracet teprve v následujících slunečných dnech. Na počátku týdne bylo zatím v celé České republice potvrzeno 57 obsazených hnízd.

Spolupráce opět přes internet

Výsledky pozorování mohou dobrovolníci zaznamenávat obdobným způsobem jako při Ptačí hodince. „Sledujte hnízda ve svém okolí a svá pozorování zadejte na www.birdlife.cz/capi. I když tam čápa neuvidíte, najděte hnízdo na mapě a uveďte ‚čáp nepozorován‘. Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl,“ doplňuje Dobruská. Čím více hnízd se podaří zkontrolovat, tím přesnější údaje o příletu čápů ornitologové získají.

Čápi po příletu každý rok své hnízdo dostavují. Bohužel k tomu používají ten materiál, který nejsnadněji seberou a dopraví do hnízda. A tím mohou být i lehké a tvárné plastové odpadky, které však pro ptáky představují velké nebezpečí. „Mláďata se do provázku či vlasce snadno zamotají, může dojít k vážným zraněním vedoucím až k úmrtí mláďat,“ upozorňuje Dobruská.

Foto: ČSO/Gabriela Dobruská

Čápi ke stavbě hnízda používají i odpadky, které najdou v okolí. Třeba provázky, do kterých se ale čápata mohou zamotat a vážně se zranit či zemřít. Problému lze předejít tak, že vyčistíme okolí hnízda od odpadků, zvláště plastových provázků a vlasců

Předejít takovému neštěstí lze přitom snadno. Stačí místa, kde čápy pozorujete při sběru potravy nebo kam létají pro stavební materiál na hnízda, vyčistit od lidských odpadků, zvláště plastových provázků a vlasců. Obecně řečeno, i v tomto případě platí, že člověk by v přírodě po sobě neměl nic zanechávat. Co si s sebou přinese, to si má také zase odnést.

Proč u vás čápi nejsou?

Pokud byste rádi nalákali některý z čapích párů, aby se usadil někde ve vaší blízkosti, rozhlédněte se nejdříve, jak vypadá krajina v okolí. Pokud v ní čápi nenajdou dostatek potravy, nemá smysl uvažovat o umisťování hnízdní podložky, na níž by si mohli vybudovat hnízdo. Ostatně, těch prázdných je v naší krajině dostatek. To, co chybí, jsou mokřady a zdravá pestrá krajina. Tu čápi potřebují, tam je potřeba začít, říkají ornitologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám