Hlavní obsah

Nurofen i penicilin již jsou v lékárnách. Nedostatku dalších léků má předejít pracovní skupina

Nedostatek nurofenu pro děti i penicilinu je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) minulostí. Obě léčiva se podařilo zajistit. Každý týden se bude nově scházet pracovní skupina pod vedením náměstka Jakuba Dvořáčka, která bude řešit aktuální i potenciální nedostatky léčivých přípravků.

Živě: TK ministra zdravotnictví Vlastimila Válka k dodávkám lékůVideo: ČTK

 
Článek

Lidé by podle Válka měli mít do budoucna vždy zajištěn konkrétní lék či jeho alternativu. V expertní skupině zasednou vedle zástupců lékárnické komory rovněž zástupci distributorů a výrobců.

V případě potřeby a potenciálního nedostatku navrhne skupina, jak problém řešit, například zajistit jinou šarži léku, případně jeho dovoz ze zahraničí. Monitoring potenciálního nedostatku nebude podle Dvořáčka pro lékárny představovat zvýšenou administrativu.

Šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová konstatovala, že letošní dodávky nedostatkových léků jsou oproti loňsku vyšší, což značí vyšší nemocnost, a to se nedalo dost dobře predikovat.

Válek: Čekací lhůty ve zdravotnictví se podařilo vrátit na předcovidovou úroveň

Domácí

„Výpadky existovaly vždycky, jen se to teď dotklo více pacientů,“ konstatoval prezident Evropské asociace lékárníků Petr Horák, který vede lékárnu v nemocnici v Motole.

Vyrábět generika v ČR a Evropě

Ministr popsal, jak probíhá výroba léků a čím jsou způsobeny některé výpadky. Léky se ve výrobních závodech vyrábějí v časových slotech vždy pro jeden konkrétní trh a v okamžiku, kdy nastal při výrobě jakýkoliv problém, dodávka pro daný trh nebyla realizována.

To má za důsledek, že zatímco v jedné zemi může být nedostatek, jinde tento problém není. V případě léků na horečku pak hraje klíčovou roli i nemocnost populace, případně existence epidemie. S epidemií respiračních chorob se potýká právě ČR.

„Ambicí je dostat výrobu generik nejenom do Evropy, ale i do ČR. I za cenu státních pobídek,“ popsal Válek, kam hodlá napnout své síly v dalších měsících.

Nekupovat léky do zásoby

Válek ve středu po jednání vlády apeloval na občany, aby neskupovali léky do zásoby, ale kupovali je pouze v případě potřeby.

Opakovaně rovněž připomněl, že možnosti státu regulovat prodej i případný reexport volně prodejných léků jsou omezené. V případě léků na předpis by měla pomoci situaci řešit připravovaná novela zákona o léčivech, která by distributorům ukládala povinnost držet určité zásoby léků. Novela by podle Válka mohla vstoupit v platnost od ledna 2024.

Výpadky dodávek některých léčiv jsou globální. Značná část se jich totiž vyrábí kvůli nákladům v Indii a Číně a v případě mimořádností je velmi obtížné tamní výrobní kapacity nahradit. Stejně problematická je v současné době i logistika.

Vrubel: EU je v lécích závislá na Číně a Indii

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám