Hlavní obsah

Válek: Čekací lhůty ve zdravotnictví se podařilo vrátit na předcovidovou úroveň

Čekací lhůty na vyšetření a zákroky, které narostly v důsledku epidemie koronaviru, se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) daří snižovat a aktuálně se již dostaly na předcovidovou úroveň. Válek to v úterý uvedl po bilanční návštěvě premiéra Petra Fialy (ODS) na ministerstvu zdravotnictví.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Daří se zkracovat termíny, které byly prodlouženy během covidu, a u některých typů operací - kyčelní klouby, endoprotézy, kolenní klouby - se dostáváme na stejné čekací doby, jaké byly před covidem,“ konstatoval ministr s tím, že šlo o jednu z priorit, aby se skluz dohnal.

Skluz se podle něj daří dohánět i resty ve screeningových programech, které jsou zásadní v rámci prevence závažných chorob.

Do prevence by podle něj měli být lidé více zapojeni a měli by si své rizikové chování více uvědomovat.

Lidem, kteří se zapojí do preventivních programů, by proto měly být nabízeny benefity. Ministerstvo chce v této souvislosti spustit další screeningový program na prevenci karcinomu prostaty.

Výpadky léků

Ministr v reakci na dotaz stran nedostatku některých léků uvedl, že se chce s distributory dohodnout na tom, aby v každé skupině léků byly jeden či dva přípravky neustále k dispozici v určité několikatýdenní zásobě, která by pokryla podobné výpadky.

„My jsme to z opozice doporučovali, bohužel vláda k tomu nenašla čas, protože byl covid. Teď máme čas, abychom to udělali, a uděláme to,“ konstatoval ministr, který chce konkrétní řešení představit v brzké době. „Blížíme se k dohodě,“ dodal.

Ministr hodlá řešit i nedostatek lékařů v některých regionech i další pomoc Ukrajině. Výslovně zmínil například pomoc v případě protetik pro zraněné Ukrajince.

Připojištění ve zdravotnictví by mohlo být od roku 2025 či 2026, míní Válek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám