Hlavní obsah

Bludný kruh. Soud trvá na podpisu Ukrajince, který zmizel ve válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesplnitelný požadavek zadal soud advokátovi, který zastupuje jednačtyřicetiletého Ukrajince, jenž byl v rozporu se zákonem vyhoštěn do své domoviny jen pár dní před útokem putinovské armády. Za nezákonné vyhoštění chce advokát pro svého klienta po státu odškodné, podle soudu je však potřeba, aby dodal nově podepsanou plnou moc. Jenže muž zmizel kdesi ve víru války a jeho advokát s ním nemá žádný kontakt.

Foto: EelementsEnvanto.com

Ilustrační foto

Článek

Případ připomíná nepěkné absurdní drama. Advokát Radek Ondruš muže zastupuje od roku 2021 před policií, soudy i Nejvyšším správním soudem, přičemž žádná z institucí neměla s plnou mocí žádný problém.

To platilo do chvíle, kdy na Obvodním soudu pro Prahu 7 přistála žaloba žádající náhradu nemajetkové újmy za nezákonné vyhoštění.

Soudkyni totiž stávající plná moc nestačila a uložila advokátovi, aby doložil nový ověřený podpis klienta. Což ale není možné kvůli předchozímu protizákonnému postupu úřadů v podobě vyhoštění, kvůli čemuž je na soudu ona žaloba, čímž se bludný kruh uzavírá.

Ukrajinec v Česku nelegálně pobýval od srpna 2020. Na jeho přítomnost se přišlo předloni v únoru poté, co byl při práci na farmě otráven při dezinfekci zemědělských prostor. Jeho spolupracovník zemřel, muže se ještě lékařům podařilo zachránit. K otravě došlo zřejmě kvůli chybě dodavatelské firmy, jejíž pracovníci už jsou obžalováni pro usmrcení z nedbalosti, přičemž muž má v tomto trestním řízení postavení poškozeného.

Výzkum IOM: Desetina uprchlíků plánuje brzký návrat na Ukrajinu

Domácí

Po tomto incidentu ovšem policie zjistila, že muž je v ČR nelegálně, a proto rozhodla o jeho vyhoštění. Muž se bránil ještě žalobou, ovšem olomoucký krajský soud jeho námitky včetně upozornění na hrozící válečný konflikt smetl ze stolu. Rozhodnutí přitom nese datum 10. února 2022. O dva týdny později ruská vojska napadla Ukrajinu. Vzhledem k tomu, že rozhodnutí bylo pravomocné, odjel muž zpět do své domoviny. Už se tak nedočkal rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který v květnu zrušil všechna rozhodnutí o vyhoštění.

Ve svém rozhodnutí odkázal nejen na válečný konflikt, který podle verdiktu nemá v Evropě po roce 1945 obdobu, ale i na to, že muž byl obětí trestného činu a jako takový by měl mít nárok se domáhat zadostiučinění.

„Podle policie je ve veřejném zájmu, aby v Česku nepobývali cizinci bez příslušného povolení a aby byla dodržována zákonem stanovená pravidla. Ve veřejném zájmu je ale stejně tak, aby byla chráněna práva obětí trestných činů a aby v trestním řízení byl alespoň částečně zhojen protiprávní čin, kterého se na nich v tuzemsku někdo dopustil,“ napsal senát v čele s předsedou Zdeňkem Kühnem.

Před tanečním klubem v Teplicích zemřel Ukrajinec. Snažil se uklidnit situaci

Krimi

Mužův advokát pak podal na stát žalobu, v níž chce pro klienta 750 tisíc korun jako odškodné za nezákonné vyhoštění do místa válečného konfliktu a vystavení riziku smrti a dalších sto tisíc za upření práva poškozeného na soudní ochranu. Pražský soud ale vzkázal, že je potřeba doložit úředně ověřený mužův podpis pro novou plnou moc.

Advokát Ondruš upozornil, že to není v lidských silách, a zdůraznil, že má plnou moc z února 2021, která je stále platná. „Právní zástupce je povinen činit všechny právní kroky směřující k ochraně práv žalobce až do odvolání plné moci, k čemuž do současné doby nedošlo. O platnosti plné moci nemůže být pochyb, když do současné doby proběhla řada soudních jednání, kde byla plná moc plně akceptována,“ ohradil se Ondruš.

„Je nepochopitelné, proč soud v této věci žádá úřední ověření podpisu za situace, kdy je mu známo, že takový postup je fakticky nemožný. Pokud tak nyní soud postupuje, měl by jeho postup být navíc odůvodněn na situace, kdy se jedná o takto citlivý případ, který může navenek budit dojem, že jediným cílem tohoto postupu je ukončit pro stát nevýhodný stav,“ dodal Ondruš.

O dalším postupu v případu by měl soud rozhodnout v příštích týdnech. Pokud by finanční nárok uznal, zůstanou vysouzené prostředky v advokátní úschově, než se s mužem či jeho rodinou podaří navázat kontakt.

Český soud vydal Ukrajince do Francie ke stíhání za praní špinavých peněz

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám