Hlavní obsah

Český soud vydal Ukrajince do Francie ke stíhání za praní špinavých peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před francouzskými úřady se bude muset obhajovat Volodymyr Brailovskyj, kterého jim ve středu vydal Krajský soud v Plzni k trestnímu stíhání za praní špinavých peněz na území Evropské unie. Padesátiletého Ukrajince, jenž se trvale zdržoval v Karlových Varech, zadržela tamní policie v dubnu na základě mezinárodního zatykače vydaného soudním dvorem v Bordeaux.

Ukrajinec Volodymyr Brailovskyj u Krajského soudu v Plzni Video: Novinky

 
Článek

Podle dostupných informací se měl na území Francie podílet na legalizaci peněz pocházejících ze závažné trestné činnosti spáchané v jiném státě.

„Účastnil se operací s cílem investovat, ukrýt nebo přeměnit výnosy z drogových obchodů,“ tvrdí francouzská prokuratura.

Až deset let vězení

V jejím hledáčku se Brailovskyj objevil po odhalení dvou litevských kurýrů, kteří ilegálně přiváželi do Francie značné sumy v hotovosti ze Španělska a Nizozemska.

Jeden z nich označil Brailovského za člověka, který k tomu dával příkazy. Nasvědčují tomu i údaje z mobilních telefonů zajištěných u podezřelých.

Ukrajince viní z praní špinavých peněz. Soud v Plzni s vydáním do Francie váhá

Krimi

„Rozhodli jsme o předání vyžádaného k trestnímu stíhání do Francouzské republiky pro skutek kvalifikovaný jako účast na zločinném spolčení s cílem spáchat trestný čin praní špinavých peněz, za který hrozí deset let odnětí svobody,“ uvedl předseda senátu Pavel Fait.

Podle něj soud primárně nezkoumal, zda se Ukrajinec trestné činnosti ve Francii dopustil.

„Podle zákona o mezinárodní justiční spolupráci ani nejsme jako justiční orgány České republiky oprávněny zjišťovat, zda skutek uvedený v zatýkacím rozkazu naplňuje znaky trestného činu podle českého trestního práva,“ uvedl dále Fait.

Přesto si ale soud od francouzské strany ještě vyžádal nad rámec zatýkacího rozkazu doplňující informace k případu.

Foto: Novinky

Ukrajinec Volodymyr Brailovskyj na Krajském soudě v Plzni

„Z nich jsme si udělali lepší obrázek o zapojení vyžádaného do trestné činnosti a o protiprávnosti jeho jednání. Lze z nich dovodit důvodné podezření o jeho zapojení do nelegální transakce,“ vysvětlil předseda senátu.

Z podkladů od francouzské prokuratury vyplynulo, že vše odstartovala kontrola osobního vozidla Opel na dálnici v blízkosti města Bordeaux v listopadu 2021. 

V tajné skrýši ve zdvojeném dnu kufru tehdy našli policisté v hotovosti přes 180 tisíc euro. Řidič nejprve tvrdil, že jde o půjčku od rodiny z důvodu plánované koupě nemovitosti v Německu.

„Později potvrdil výpověď svého otce, že jim peníze předal právě Brailovskyi, a to za účelem koupě autobusu ve Španělsku. Z toho prý ale sešlo, nicméně ani jeden z nich nebyl schopen doložit jakýkoliv dokument či nějaké konkrétní údaje k chystané obchodní transakci,“ citoval Fait z materiálu francouzské strany.

Po hádce o válce na Ukrajině zůstal po útoku nožem v koupelně mrtvý

Krimi

Podal stížnost

V další pasáži pak vyšetřovatelé popisují, že se dvojice kurýrů později snažila dodanými dokumenty prokázat legální původ peněz s tím, že na nákup autobusu měl Brailovskému půjčit peníze akcionář jedné ukrajinské společnosti.

„Notářská ověření jsou ale datována až o dva měsíce později, než kdy byla sepsána. Rozbor zajištěných bankovek ukázal, že pocházejí ze Španělska, a ne z Ukrajiny,“ upozornili francouzští policisté.

Dalším z důkazů jsou údaje z mobilních telefonů, které prokazují, že dvojice kurýrů byla ve spojení s Ukrajincem a řešili vyzvednutí částky 220 tisíc eur v Amsterdamu.

„Z toho lze potvrdit, že Brailovskyj hrál důležitou úlohu v podloudném oběhu vysokých finančních částek uvnitř Evropské unie a že byl spoluviník,“ uzavřela francouzská prokuratura.

Sám Brailovskyj před soudem řekl, že se svým vydáním do Francie nesouhlasí.

„Nerozumím, čím jsem vinen. Peníze jsem předal na koupi autobusu ve Španělsku. Co se pak stalo, nevím,“ krčil rameny během výslechu v soudní síni. Proti svému vydání podal stížnost, o které bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Před vězením za útok nožem utekl Ukrajinec z Česka domů. Tam zahynul ve válce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám