Hlavní obsah

Blažek: Nezasahuji do soudní moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) po pondělní schůzce s prezidentem Soudcovské unie Liborem Vávrou potvrdil své rozhodnutí nejmenovat soudce Aleše Novotného místopředsedou Krajského soudu v Brně. Nezávislost justice to podle něj nijak neohrozí, naopak by bylo chybou Novotného do funkce ustanovit.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf Soudcovské unie Libor Vávra (vlevo) a ministr Pavel Blažek po pondělním jednání

Článek

„Nemyslím si, že zasahuji jakýmkoli způsobem do nezávislosti soudní moci, jen plním své zákonné povinnosti,“ řekl po jednání Blažek.

Zdůraznil, že v žádném případě neobstruuje jmenování soudních funkcionářů.

„Jmenování soudce Novotného by byla pro chod brněnského soudu chyba,“ uvedl ministr s tím, že Novotný nebude jmenován místopředsedou brněnského krajského soudu kvůli výtce za průtahy, která mu byla udělena v roce 2020.

Žalobci a Blažek vysvětlovali, jak je to s úniky z trestních kauz

Krimi

Dostal ji od tehdejšího předsedy soudu Milana Bořka za to, že devětkrát žádal o prodloužení lhůty na vyhotovení písemného rozsudku, aby ho nakonec dokončil až po 19 měsících.

Podle Vávry je tento argument validní. Na schůzce ministrovi vysvětlil důvody, proč stavovská organizace ostře zkritizovala jeho původní stanovisko.

Pokud by argumenty ministra Blažka byly uvedeny hned v první informaci ministerstva, tak ten spor ani nenastal
Libor Vávra

„My jsme se ozvali pouze proto, že spojovat konkrétní rozhodnutí nějakého soudce nebo senátu, v němž působí, s tím, zda bude, nebo nebude jmenován, považujeme za nešťastné. Pokud by argumenty ministra Blažka bývaly byly uvedeny hned v první informaci ministerstva, tak ten spor ani nenastal,“ sdělil Vávra.

Resort spravedlnosti původně uvedl, že se Novotný v rámci svého nezákonného rozhodování v trestních kauzách podílel na vzniku škody státu za bezmála čtyři miliony korun. Soudci kritizovali, že Blažek jako ministr není oprávněný ani odborně způsobilý hodnotit rozhodování konkrétního soudce.

Uznal, že odpověď nebyla nejšťastnější

„Uznávám argument Soudcovské unie, že zvolené odůvodnění, které poskytlo ministerstvo jako odpověď podle informačního zákona na svých stránkách, nebylo nejšťastnější,“ konstatoval Blažek.

Šéf soudcovské unie Vávra: Soudci dělají práci, kterou nemusí

Domácí

„Všechno jsme si vysvětlili a příště budeme více komunikovat. Slíbil jsem panu předsedovi, že pokud nastane nějaký podobný případ, tak si k tomu sedneme dopředu,“ dodal.

Se Soudcovskou unií jsou podle jeho slov připraveni i nadále diskutovat, ale ve veřejné polemice v nejbližší době nebudou pokračovat, nechce prý totiž zneklidňovat občany.

Reklama

Výběr článků

Načítám