Hlavní obsah

Bezprecedentně šílený čin, komentují politici střelbu v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezprecedentně šílený čin, strašlivá událost či šok. Tak o čtvrteční tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při níž zemřelo nejméně 15 lidí, mluví čeští politici.

Foto: Facebook/Michael Skřivan

Lidé se schovávají na římse budovy filozofické fakulty

Článek

„Jsem šokován událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala. Chci poděkovat občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek a poskytují maximální součinnost,“ reagoval na střelbu český prezident Petr Pavel.

Toho zpráva zastihla na pracovní cestě ve Francii, odkud se hlava státu podle hradní kanceláře „urychleně vrací“, přičemž po návratu bude jednat s bezpečnostními složkami státu.

Do Prahy se kvůli střelbě vrací také premiér Petr Fiala (ODS), který zrušil svůj program na Olomoucku, či ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Ve čtvrtek večer se kvůli událostem sejde mimořádně vláda.

Evropa strnula hrůzou, střelba na pražské univerzitě šokovala

Evropa

„Je mi nesmírně líto všech, kteří se stali obětí ničím neospravedlnitelného útoku na Filozofické fakultě UK,“ napsal s vyjádřením soustrasti premiér Fiala na

.Policie ve čtvrtek odpoledne zasahuje na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy na pražském Palachově náměstí. Útočník tam podle posledních informací zabil nejméně 15 lidí a další více než dvě desítky zranil.

„Vyjadřuji hlubokou soustrast všem příbuzným, známým obětí tohoto bezprecedentně šíleného činu, který Česká republika ve své historii ještě nikdy nezaznamenala. Je to něco, čeho se všichni děsíme, něco, čemu se těžko předchází, je to člověk, který má nějaké své problémy a dopustí se toho, že ten život bohužel, kromě sobě, vezme i jiným. Ta tragédie je hluboká, bude mít mnoho dalších důsledků,“ řekl na místě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„S hlubokým zármutkem jsem přijal informaci o dnešní tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde došlo ke střelbě s následky úmrtí a vážných zranění. Jsem ve spojení s ministrem vnitra i děkankou Filozofické fakulty UK a vracím se do Prahy,“ napsal Bek.

„Strašlivá událost, těžko se mi hledají slova. Myslím na oběti střelby, na všechny raněné, ale také na všechny studenty, kteří si něčím tak šíleným museli projít. Jsem z toho naprosto v šoku,“ vyjádřil se k tragédii expremiér a předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Slov se prý nedostává pražskému primátorovi a poslanci ODS Bohuslavu Svobodovi, který byl v době útoku v nedaleké primátorské rezidenci.

„Nemám slov. V tuto chvíli cítím jen smutek. Jako pražský primátor ale musím reagovat. A ubezpečit Pražany, že jsou v bezpečí. Byli jsme svědky tragédie nebývalých rozměrů. Je strašné, kolik nevinných životů bylo zmařeno. Vyjadřuji co nejhlubší soustrast všem pozůstalým. Zlu nesmíme ustupovat!“ napsal Svoboda.

Primátora během útoku policie držela v rezidenci

Domácí

„Otřesena“ je čtvrtečními událostmi šéfka vládní TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zase napsal, že zprávy o střelbě sleduje se zděšením a bolestí. „Myslím na všechny oběti a utrpení zraněných a pozůstalých. Nevím, jak pomoci a poslat tolik potřebnou sílu a podporu postiženým. Jsem alespoň v duchu s Vámi,“ uvedl Vystrčil a poděkoval IZS za rychlou a profesionální reakci.

Střelba na fakultě UK v Praze

Dění okolo střelby na pražské fakultě jsme pro vás sledovali v online speciálu. Podívejte se, co se stalo ve čtvrtek 21. prosince 2023 minutu po minutě.

Mohlo by vás zajímat

Výběr článků

Načítám