Hlavní obsah

Primátora během útoku policie držela v rezidenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se o střelbě na Filozofické fakultě dozvěděl za rohem, když měl jednání v primátorské rezidenci na Mariánském náměstí. Policie primátorovi nařídila, že budovu nemá opouštět. V zamčené budově s ním bylo několik úředníků, vrátný a strážník. Podle Svobody se patrně budou muset zpřísnit bezpečnostní opatření ve městě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

„Všechny informace mám jen telefonicky, protože nám řekli, že nesmíme prostor opustit. Vím jen, že agresor měl zahynout po pádu ze střechy,“ řekl Právu před čtvrteční 16. hodinou primátor v předem domluveném rozhovoru k přelomu roku.

Vražedné útoky a agrese jednotlivců se podle něj dostaly do Evropy. „Je to hrůzná věc, protože proti ní není žádné obrany dopředu. Nikde nevíte, kdy se někdo takzvaně zblázní a udělá něco takového,“ uvedl Svoboda.

Vizitka bezpečného města nestačí

Takový útok na pražské filozofické fakultě by nikdy nečekal. „Musíme být připraveni, že budeme ve fázi obrany. Jen těžko to lze řešit preventivně, do hlavy lidem nevidíme. Jsme jen odkázáni na reagování na ten čin, na represi,“ konstatoval. Poukázal na to, že státní i městská policie má nedostatečný počet lidí, a to přes všechny nábory.

Lidé přicházejí na pietní místo, uctívají oběti střelby

Krimi

Přesto si primátor stále myslí, že Praha je relativně bezpečné město, vycházelo to tak z různých zkoumání.

„V žádné studii není Praha hůř než desátá. Ale v této situaci na to nemůžeme spoléhat,“ řekl Svoboda. Nezbývá podle něj než se připravit, že i u nás se mohou odehrávat tragédie, jaké se dosud nestaly.

Podstatná je podle něj práce s mládeží. „Už jsem vydal pokynu odboru školství, aby ve školách začali s dětmi trochu hovořit o problémech současného světa,“ doplnil primátor. Kontroly ve školách, co si studenti a žáci nosí s sebou dovnitř, snad nebudou nutné, doufal.

Střelba na univerzitě v centru Prahy: Nejméně 15 mrtvých a desítky zraněných

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám