Hlavní obsah

Benda: Vyzváním Středuly ke kandidatuře se rozlomil tandem Zeman a Babiš

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec a předseda sněmovní frakce ODS Marek Benda považuje výzvu prezidenta Miloše Zemana směrem k odborářskému předákovi Josefu Středulovi ohledně kandidatury na Hrad za silný signál. Dochází tím totiž prý k „rozlomení tandemu“ Zemana a expremiéra Andreje Babiše, o jehož kandidatuře se diskutuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Benda

Článek

„To, že Miloš Zeman otevřeně vyzval Josefa Středulu, aby kandidoval, tak tu dochází k rozlomení toho tandemu bývalého předsedy vlády a prezidenta. To je hrozně silný signál pro veřejnost,“ míní předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Zeman: Kandidáti na prezidenta jsou výsměch, chci Středulu

Prezidentské volby

Po Zemanově výzvě Středula ve čtvrtek oficiálně oznámil sběr podpisů pro svou kandidaturu. „Středula je relativně autentický levicový kandidát, možná mnohem autentičtější než miliardář. Něco se odehraje,“ řekl na CNN Prima News Benda.

Prezidentské volby se uskuteční v lednu příštího roku. Zeman, který na Hradě sedí od roku 2013, již mandát obhajovat nemůže. Z průzkumů vychází jako jeden z nejsilnějších kandidátů šéf opozičního hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš, a to přestože kandidaturu oficiálně ještě neoznámil. Rozhodnout by se měl definitivně v září. Až doposud se spekulovalo se o tom, že v případě kandidatury by jej mohl podpořit právě Miloš Zeman.

Josef Středula - šéf ČMKOS hodlá kandidovat na prezidenta ve volbách 2023

Prezidentské volby

Koalice Spolu podle Bendy hodlá do boje o Hrad postavit svého kandidáta. Zatím však prý není kam s spěchat. „Není kam spěchat. Koalice Spolu přijde se svým kandidátem, je to její povinností. Věřím, že ten kandidát je schopen uspět,“ dodal.

Nepřímo také vyloučil, že by koalice v klání podpořila generála Petra Pavla.

„Nechci nikomu dávat polibky smrti. Mám ale pocit, že 30 let po revoluci bychom si možná mohli zasloužit kandidáta, který nikdy nebyl členem nějaké komunistické strany. Tohle bychom si podle mě měli už troufnout,“ doplnil.

Středula vezme voliče Babišovi, soudí politologové

Prezidentské volby

Zda svého kandidáta postaví opoziční hnutí SPD Tomia Okamury zatím není jasné. „V SPD jsme si řekli, že debatu zahájíme po komunálních volbách. Jediným cílem musí být prosazování programu SPD,“ oznámil na Primě předseda hnutí Okamura.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám